Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z czerwonej i białej fasoli zabielona mlekiem

Zupa z czerwonej i białej fasoli zabielona mlekiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1032 Ocena: 7113

Dodano:

Odsłon: 263

Dziś przygotowałam zupę według przepisu mojej mamy wyszła przepyszna choć w czasie gotowania nie wygląda zachęcająco to jednak na koniec smak rewelacyjny, zabielając fasolową mlekiem nie mamy wzdęć

Składniki

  • 1 ćwiartka kurczaka,
  • 1 średnia marchew,
  • 5 średniej wielkości ziemniaki,
  • 2 puszki fasoli 400 g każda czyli biała i czerwona,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżka liści lubczyk - magii,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 2 szklanki mleka (szklanka poj. 210 ml),
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z czerwonej i białej fasoli zabielona mlekiem

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać półtorej litra wody dodać umytą i pokrojoną na części ćwiartkę z kurczaka oraz marchew pokrojoną według swego uznania, całość pogotować do pół miękkości mięsa, następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, suszoną włoszczyznę ( dla lepszego zapachu zupy ), ziela angielskie, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków

  2. Jak już w wywarze mięsnym ziemniaki są wystarczająco miękkie wtedy dodać obie fasole z puszki z całą zawartością i na wolnym ogniu gotować przez dziesięć minut, w trakcie gotowania dodać majeranek pokrojone drobniej liście magii - lubczyka oraz natkę pietruszki. Tak jak pisałam wcześniej zupa z dodana fasolą nie wygląda zachęcająco ale proszę się tym nie zniechęcać

  3. Po wyznaczonym czasie gotowania się zupy na wolnym ogniu wlać mleko 3,2 % lub z mniejsza zawartością tłuszczu, zamieszać i zagotować przez pięć minut. Można jeszcze doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną. Zupa wyszła bardzo smaczna i aromatyczna

  4. Ugotowaną podałam z kawałkami mięsa gotowanymi razem z zupą, można także ugotować ją zabielając śmietaną lecz mlekiem jest o wiele zdrowsza i nie ma po takiej zupie wzdęć powstałych od fasoli, polecam każdemu kto lubi zupy fasolowe

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 31 sierpnia Zupka na pewno smaczna,tylko ,ze dodanie mleka nie ma nic wspólnego ze wzdeciami:)
Pozdrawiam:)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń