Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2190 Ocena: 48586

Dodano:

Odsłon: 3132

W takie pochmurne dni nie pozostaje nic innego, jak zjeść rozgrzewającą zupę. Wyszła bardzo podobna go grochówki, choć ma swój, soczewicowy, oryginalny charakter.

Składniki

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1,2 l rosołu drobiowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 duża marchew
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 pętka kiełbasy śląskiej
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Soczewicę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy rosołem, wrzucamy 2 ząbki czosnku i gotujemy do miękkości. Następnie zestawiamy z ognia, do ostygnięcia.
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
    Marchew obieramy, ścieramy na tarce do jarzyn.
    Kiełbasę kroimy w pół talarki.
    Zupę blendujemy, wrzucamy marchew, kiełbasę, ziemniaki oraz majeranek. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń