Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z dyni hokkaido to potrawa, w której zakochasz się od pierwszego spróbowania. Jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna za sprawą imbiru, curry i czosnku. Aby zupa była bardziej pożywna, możesz przygotować ją z dodatkiem ziemniaków lub batatów oraz wrzucić do niej gotowane klopsiki z mielonego indyka. Aksamitną teksturę otrzymasz przez dodatnie mleczka kokosowego lub łyżki śmietany, a orzeźwiającą słodycz nada sok z ćwiartki pomarańczy.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 75
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 75
Składniki
Dynię przekrój na ćwiartki, usuń nasiona i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Wymieszaj 2 łyżki oliwy z 1 przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i polej otrzymają mieszanką pokrojoną dynię. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 200°C na 10 minut, po czym wyjmij i ostudź.
W garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz (ok. 2 łyżki) i wrzuć obraną i posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj kmin i goździki, zamieszaj i podsmażaj kilka minut, aż cebula stanie się złota, a przyprawy uwolnią zapach. Następnie dodaj 2 ząbki poszatkowanego czosnku i pokrojoną w plasterki marchewkę. Dorzuć starty imbir i upieczony miąższ z dyni. Zamieszaj, potrzymaj na ogniu 2-3 minuty, po czym zalej bulionem lub wodą, przykryj pokrywą i doprowadź wywar do wrzenia. Na średnim ogniu gotuj zupę do miękkości marchewki. Na koniec dopraw curry, słodką papryką, solą i pieprzem, dolej sok z cytryny i mleko kokosowe. Ponownie zagotuj zupę i zbelnduj na aksamitny krem.
Zupę z dyni podawaj od razu po ugotowaniu w towarzystwie kromki świeżej bagietki lub posyp domowymi grzankami.