Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto jak kto, ale Magda Gessler wie, jak przygotować doskonałą zupę z dyni. Przygotuj to danie według wskazówek znanej restauratorki, a z pewnością już nigdy nie powrócisz do innych przepisów.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 104
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 104
Składniki
W tym czasie przygotuj aromatyczne dodatki. Obierz cebulę i posiekaj w kostkę. Czosnek obierz i też drobno pokrój. Nie musisz przeciskać go przez praskę. Tłuszcz rozgrzej na patelni, a następnie zeszklij cebulę i czosnek.
Po około 30 minutach od gotowania się dyni, dodaj cebulę i czosnek. Gotuj przez kolejne pół godziny.
Po tym czasie dokładnie zmiksuj wywar. Powinien być gęsty i gładki. To idealny czas na doprawienie.
Wlej śmietankę. Zetrzyj ser i także dołóż do garnka. Dodaj sól, pieprz. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do kremu. Dopraw gałką muszkatołową.
Tak przygotowaną zupę zagotuj. W tym czasie odłożone wcześniej pestki dyni przełóż na suchą patelnię bez tłuszczu. Praż krótko, około dwóch minut aż do momentu, kiedy zacznie pachnieć i strzelać. Przelej zupę do misek i udekoruj prażonymi pestkami dyni.
Zacznij od przygotowania dyni. Umyj ją, osusz i obierz ze skóry. Przekrój na mniejsze części, aby było łatwiej ją podzielić na kostki. Pestki zostaw na później. Najlepiej, żeby były wielkości winogron.
Przełóż dynię do szerokiego i dość sporego garnka. Zalej ją mlekiem i bulionem warzywnym lub drobiowym. Powinna być w całości zakryta, jeśli tak nie jest, dodaj jeszcze mleko i bulion. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do średniej mocy. Posól i popieprz. Tak zostaw, aby dynia zmiękła.