Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowa, aromatyczna, idealna na jesień to właśnie zupa z dyni. To danie jest niskokaloryczne i lekkostrawne, świetnie sprawdzi się na szybki obiad. Tym razem przedstawimy ją w wersji inspirowanej przepisem znanej restauratorki Magdy Gessler.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
Dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć ją do garnka i zalej bulionem. Dolej szklankę mleka. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez pół godziny.
Rozgrzej patelnię, dodaj masło klarowane, podsmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek na złoty kolor. Dodaj całość do gotującej się dyni. Zostaw na wolnym ogniu przez kolejne pół godziny. Do zupy dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, dopraw solą i pieprzem. Zblenduj wszystko na gładką masę.
Podawaj z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Odrobiną ulubionej śmietanki, tartym parmezanem, świeżo mielonym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Źródło: YouTube