Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z dyni z nutką imbiru

Zupa z dyni z nutką imbiru

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 691

Dodano:

Odsłon: 130

Zupa krem z dyni hokkaido z sokiem z pomarańczy, imbirem i serkiem mascarpone to idealne połączenie. Dodatek imbiru sprawia że zupa jest rozgrzewająca i pysznie smakuje.

Składniki

  • dynia hokkaido 0,5 kilograma
  • masło 1 łyżka
  • serek mascarpone 10 dag
  • sok wyciśnięty z pomarańczy 5-7 łyżek
  • sok wyciśnięty z pomarańczy 5 łyżek
  • bulion warzywny 2 szklanki
  • sól, pieprz do smaku
  • pestki dyni
  • grzanki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z dyni z nutką imbiru

Przygotowanie

  1. Dynię umyć, usunąć miąższ z pestkami, pokroić w kostkę, smażyć 3-4 minuty na rozgrzanym maśle.
    Następnie wlać bulion warzywny i sok z pomarańczy tyle aby płyn przykrył dynię.

    Gotować pod przykryciem około 20-25 minut.

  2. Miękką dynię zmiksować na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta dolać bulionu.
    Zmiksowaną zupę połączyć z serkiem mascarpone.

  3. Dodać starty na tarce świeży imbir, doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Dokładnie wymieszać, podgrzać.

    Podawać z grzankami i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewaeu 25 listopada Pyszna zupa. Wyrazisty smak z imbirem :)
Polecam dynię prowansalską. Smakuje jak arbuz z marchewką :)
Jest łapka :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń