Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z groszkiem cukrowym

Zupa z groszkiem cukrowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 570

Dodano:

Odsłon: 289

Pyszna i szybka w wykonaniu zupa z groszkiem cukrowym to wspomnienie mojego dzieciństwa. Groszek cukrowy ma dużo witamin i składników odżywczych. Jest słodki i idealnie nadaje się jako składnik zup, polecam :-).

Składniki

  • Bulion:
  • 2 litry wody
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • 2 łyżki pasty z lubczyku lub 2 gałązki świeżego lubczyku
  • 2 ziela angielskie
  • 5 ziarenek pieprzu
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 700 g groszku cukrowego
  • 2 średnie marchewki
  • pęczek koperku
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • Zasmażka:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa z groszkiem cukrowym

Przygotowanie

  1. Ugotować bulion. Wlać wodę do garnka, wrzucić porcję rosołową, ziela angielskie, ziarenka pieprzu, liść laurowy i wstawić do gotowania. Gotować na małym ogniu, nie doprowadzić do wrzenia. W trakcie gotowania zdjąć szumowiny. Dodać lubczyk lub pastę z lubczyku, doprawić solą i pieprzem według uznania. Gotować godzinę na małym ogniu. Po ugotowaniu bulion przecedzić, wyjąć mięso. Odlać 3 nabierki bulionu.

    Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do przecedzonego bulionu dodać pokrojoną marchewkę i gotować 20 - 25 minut do miękkości.

  2. W międzyczasie na patelni rozpuścić masło klarowane, wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojony w kostkę czosnek i ziemniaki. Zalać to dwoma nabierkami bulionu. Gotować 10 minut na średnim ogniu.

    Groszek opłukać, usunąć łykowate fragmenty fasolki. Do bulionu z marchewką wrzucić zawartość patelni. Do garnka z bulionem wrzucić również groszek i wszystko gotować jeszcze około 30 minut do miękkości.

    Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, lekko zasmażyć, dolać nabierkę bulionu i zagotować całość ciągle mieszając. Zasmażkę dodać do zupy, wymieszać. Na koniec umyć koperek, posiekać, dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Zupę zdjąć z ognia, dodać śmietanę, do smaku doprawić solą i pieprzem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń