Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i szybka w wykonaniu zupa z groszkiem cukrowym to wspomnienie mojego dzieciństwa. Groszek cukrowy ma dużo witamin i składników odżywczych. Jest słodki i idealnie nadaje się jako składnik zup, polecam :-).
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 266
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 34
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 743
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 147
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 42
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 266
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 34
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 743
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 147
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 42
Składniki
Ugotować bulion. Wlać wodę do garnka, wrzucić porcję rosołową, ziela angielskie, ziarenka pieprzu, liść laurowy i wstawić do gotowania. Gotować na małym ogniu, nie doprowadzić do wrzenia. W trakcie gotowania zdjąć szumowiny. Dodać lubczyk lub pastę z lubczyku, doprawić solą i pieprzem według uznania. Gotować godzinę na małym ogniu. Po ugotowaniu bulion przecedzić, wyjąć mięso. Odlać 3 nabierki bulionu. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do przecedzonego bulionu dodać pokrojoną marchewkę i gotować 20 - 25 minut do miękkości.
W międzyczasie na patelni rozpuścić masło klarowane, wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojony w kostkę czosnek i ziemniaki. Zalać to dwoma nabierkami bulionu. Gotować 10 minut na średnim ogniu. Groszek opłukać, usunąć łykowate fragmenty fasolki. Do bulionu z marchewką wrzucić zawartość patelni. Do garnka z bulionem wrzucić również groszek i wszystko gotować jeszcze około 30 minut do miękkości. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, lekko zasmażyć, dolać nabierkę bulionu i zagotować całość ciągle mieszając. Zasmażkę dodać do zupy, wymieszać. Na koniec umyć koperek, posiekać, dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Zupę zdjąć z ognia, dodać śmietanę, do smaku doprawić solą i pieprzem. Smacznego!