Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z krewetek i papai

Zupa z krewetek i papai

Autor:

Przepisów i artykułów: 2123 Ocena: 47375

Dodano:

Odsłon: 3979

Mamy tutaj wielbicieli krewetek? My ubóstwiamy, dlatego pozwoliliśmy sobie na takie połączenie.

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 4 liście kaffiru
  • 400 g krewetek w pancerzu
  • 1 papaja
  • 165 ml mleka kokosowego
  • 50 g ryżu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jarzyny obieramy, zalewamy zimną wodą (1,2 litra), dodajemy krewetki, liście kaffiru, szczyptę soli i gotujemy na wolnym (od momentu zawrzenia), przez 40 min.
    Wywar przecedzamy dodajemy papaję, mleko kokosowe i gotujemy przez kwadrans.
    W tym czasie krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy „czarną nitkę”, kroimy na kawałki.
    Zupę blendujemy, dodajemy pokrojone krewetki i ryż. Gotujemy do jego miękkości.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń