Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwaśna, pikantna, a dzięki trawie cytrynowej i liściom limonki kafir bardzo aromatyczna....
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13280
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2605
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3748
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4773
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13280
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2605
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3748
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4773
Składniki
Krewetki oczyścić. Głowy i pancerze wrzucić do garnka, zalać trzema szklankami wody, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut. Odcedzić.
Do wywaru dodać naciętą wzdłuż trawę cytrynową, liście limonki kafir, pastę krewetkową i tom yum. Gotować na małym ogniu kolejne 8-10 minut.
W międzyczasie na patelni rozgrzać olej kokosowy. Cebulę pokroić w piórka, grzyby i paprykę w paski, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa smażyć, co jakiś czas mieszając, przez 6-8 minut.
Zawartość patelni przełożyć do gotującego się wywaru. Następnie wlać mleko kokosowe, gotować 5-6 minut. Na koniec dodać oczyszczone krewetki, gotować jeszcze 2-3 minuty.
Zupę doprawić do smaku sokiem z limonki. Podawać ze świeżą kolendrą.