Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwaśna, pikantna, a dzięki trawie cytrynowej i liściom limonki kafir bardzo aromatyczna....
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15787
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1504
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15787
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1504
Składniki
Krewetki oczyścić. Głowy i pancerze wrzucić do garnka, zalać trzema szklankami wody, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut. Odcedzić.
Do wywaru dodać naciętą wzdłuż trawę cytrynową, liście limonki kafir, pastę krewetkową i tom yum. Gotować na małym ogniu kolejne 8-10 minut.
W międzyczasie na patelni rozgrzać olej kokosowy. Cebulę pokroić w piórka, grzyby i paprykę w paski, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa smażyć, co jakiś czas mieszając, przez 6-8 minut.
Zawartość patelni przełożyć do gotującego się wywaru. Następnie wlać mleko kokosowe, gotować 5-6 minut. Na koniec dodać oczyszczone krewetki, gotować jeszcze 2-3 minuty.
Zupę doprawić do smaku sokiem z limonki. Podawać ze świeżą kolendrą.