Zupy Przepis na:
Zupa z małży

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 363
Dodano: 20.03.2010
Odsłon: 3389
Składniki
- Boczek surowy wędzony, 50g
- cebula, 1 szt.
- ziemniaki, 400g
- mąka, 1 łyżka
- mleko, 200 ml
- Śmietana 30%, 200 ml
- Mule w sosie własnym, odsączone, ok. 200 ml
- Odsączony sos muli, ok 200 ml
- bulion rybny, 250 ml
- Natka pietruszki, 2 łyżki
- sól, pieprz, do smaku
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, cebulę poszatkować, boczek w niewielkie kawałki.
-
Mule odsączyć z zalewy, pozostawiając płyn oddzielnie.
-
Na rozgrzaną patelnie wrzucić boczek, wytopić tłuszcz, nastepnie dodać cebulę, zeszklić, w nastepnej kolejności pokrojone ziemniaki, wszystko obtoczyć łyżką mąki, wlać zalewę małż oraz bulion rybny, dusić pod przykryciem ok. 10 min.
-
Wymieszać dokładnie śmietanę oraz mleko, dodać do przygotowanych ziemniakow często mieszając, następnie dorzucić odsączone mule, dusić ok. 5 min. Doprawić solą i pieprzem. Dekorować natką pietruszki. Smacznego!
Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 22 marca 2010Zgłoś do usunięcia
uwielbiam takie klimaty, mniam0 Kto głosował? | Odpowiedz