Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z małży

Zupa z małży

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 406

Dodano:

Odsłon: 3742

Francuska zupa dla wielbicieli owoców morza.

Składniki

  • Boczek surowy wędzony, 50g
  • cebula, 1 szt.
  • ziemniaki, 400g
  • mąka, 1 łyżka
  • mleko, 200 ml
  • Śmietana 30%, 200 ml
  • Mule w sosie własnym, odsączone, ok. 200 ml
  • Odsączony sos muli, ok 200 ml
  • bulion rybny, 250 ml
  • Natka pietruszki, 2 łyżki
  • sól, pieprz, do smaku
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa z małży

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, cebulę poszatkować, boczek w niewielkie kawałki.

  2. Mule odsączyć z zalewy, pozostawiając płyn oddzielnie.

  3. Na rozgrzaną patelnie wrzucić boczek, wytopić tłuszcz, nastepnie dodać cebulę, zeszklić, w nastepnej kolejności pokrojone ziemniaki, wszystko obtoczyć łyżką mąki, wlać zalewę małż oraz bulion rybny, dusić pod przykryciem ok. 10 min.

  4. Wymieszać dokładnie śmietanę oraz mleko, dodać do przygotowanych ziemniakow często mieszając, następnie dorzucić odsączone mule, dusić ok. 5 min. Doprawić solą i pieprzem. Dekorować natką pietruszki. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń