Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z młodego kalafiora z indykiem

Zupa z młodego kalafiora z indykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 2521

Dodano:

Odsłon: 2599

Zupa kalafiorowa w duchu "no waste" czyli wykorzystuje do niej całego kalafiora - głąb kroję w kostkę a liście w paseczki.

Składniki

  • 1 nóżka z indyka (można też zstąpić kurczakiem)
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 kalafior
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 litry rosołku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nóżkę z indyka zalać wodą i zagotować aż powstaną szumowiny.
    Pora pokroić w półplasterki, marchewkę w kosteczkę,
    W garnku rozgrzać po łyżeczce masła i oliwy. Dodać warzywa i smażyć przez ok 5-7 minut.
    Indyka wyjąć z wody przełożyć do warzyw , dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać rosołkiem.
    Gotować ok 20 minut.

  2. Z kalafiora oddzielić różyczki i liście. Głąba obrać i pokroić w kostkę, liście w paseczki i dodać do zupy po 10 minutach gotowania.
    Różyczki kalafiora podzielić na mniejsze, ziemniaki pokroić w kosteczkę - dodać do zupy po 20 minutach i gotować jeszcze 15 minut.
    Wyjąć indyka.
    Do zupy dodać śmietanę, koperek, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
    Z kości zdjąć mięso, pokroić w kawałki i dodać do zupy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń