Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To klasyczna, lekko kwaśna i wyjątkowo aromatyczna zupa z ogórków kiszonych, która rozgrzewa i syci. Grzanki świetnie dopełniają całość, dodając przyjemnej chrupkości.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12628
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1432
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13734
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5772
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12628
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1432
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13734
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5772
Składniki
Pora pokrój w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę oraz pora do zeszklenia. Uważaj, aby się nie przypaliły, dzięki czemu będą słodkie. Odstaw.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ogórki kiszone zetrzyj na dużych oczkach tarki.
W dużym garnku zagotuj bulion z liściem laurowym. Dodaj ziemniaki i gotuj ok. 10 minut. Wrzuć do garnka podsmażoną cebulę i pora oraz starte ogórki. Gotuj jeszcze ok. 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Wyłącz ogień, wyjmij liść laurowy.
W kubku zahartuj śmietanę. Wlej do niej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i wlej z powrotem do garnka. Dodaj posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zupę podawaj gorącą, z chrupiącymi grzankami i dodatkową porcją koperku na wierzchu.