Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z owoców morza to kremowy bulion przeniknięty świeżością morza i delikatną słodyczą śmietanki, w którym zanurzone są soczyste krewetki i kawałki filetów rybnych. Ziemniaki i seler naciowy są niezwykle pożywne, a marchewka przełamuje wytrawny smak delikatną słodyczą. To danie idealne na wyjątkowe okazje, gdy pragniesz zaskoczyć bliskich czymś naprawdę ekskluzywnym, ale jest też doskonałe na leniwe popołudnie z całą rodziną. Zupa z owoców morza nie tylko syci i rozgrzewa, lecz i zachwyca bogactwem tekstur i aromatów.
Składniki
Warzywa umyj i obierz. Marchewkę, ziemniaki, marchewkę i seler naciowy pokrój w kostkę różnej wielkości – marchewkę mniejszą, ziemniaki większą.
W garnku lub na dużej patelni rozgrzej masło. Dodaj warzywa i przykryj je pokrywką. Doprowadź do warzenia i gotuj je na wolnym ogniu przez 10 minut, często mieszając, do miękkości.
Zmniejsz ogień, dodaj mąkę i podsmaż ją przez 2 minuty. Wlej bulion i mieszaj całość przez 5 minut.
Wsyp mieszankę owoców morza oraz wlej śmietankę. Wymieszaj i gotuj zupę przez ok. 5 minut, do gotowości ryby i krewetek.
Zupę z owoców morza przelej do miseczek i posyp siekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło, z dodatkiem świeżego pieczywa.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni.