Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z papryki to pomysł na pyszny, pożywny obiad jednogarnkowy. Oprócz papryki, której smak jest dominujący, trafia do niej bowiem mnóstwo innych warzyw. Zupę można wzbogacić także o ugotowanego kurczaka albo podać z grzankami. Jeśli lubisz gęste, zawiesiste zupy krem, możesz pod koniec zblendować część warzyw, resztę pozostawiając w kawałkach.
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 77
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5530
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2590
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 77
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5530
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2590
Składniki
Usuń z papryk gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.
Obierz ziemniaki i marchewkę. Pokrój ziemniaki w kostkę, a marchewkę na talarki.
Obierz cebulę i pokrój w piórka. Posiekaj obrane ząbki czosnku.
Roztop masło w garnku, w którym będziesz gotować zupę (powinien mieć grube, nieprzywierające dno). Podsmaż na maśle cebulę wraz ze sproszkowanymi paprykami. Gdy cebula się zarumieni, dodaj czosnek, a po chwili resztę warzyw. Smaż przez kilka minut, co pewien czas mieszając.
Wlej do garnka bulion i passatę pomidorową. Zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj do garnka przekrojone na połówki pomidory oraz zioła.
Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Podawaj udekorowaną posiekanym koperkiem.