Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od dzisiaj postanowiłam trzymać się tylko i wyłącznie produktów sezonowych. W dużej mierze pozwoli mi to na pewno w jakimś stopniu ogarnąć moją kuchnię. Papryka jest właśnie w tej chwili jednym z takich sezonowych produktów. Mój dzisiejszy główny bohater to niskokaloryczne warzywo uznawane również za afrodyzjaka. Pochodzi z Kolumbii, a Węgry w bardzo dużym stopniu pozwoliły się jej rozwinąć. Stosowana do wielu potraw jako warzywo i przyprawa. Wykorzystywana pod wieloma postaciami. W połączeniu z pomidorami, aromatycznymi przyprawami i ciekawymi dodatkami, muszę przyznać wyszła mi całkiem niezła zupa, raczej zupa-krem. Zupa bardzo dobrze smakuje na ciepło i zimno, może być podawana z gorącymi grzankami lub świeżą bagietką. Nie jest pikantna, ale jej smak jest delikatnie ostry, więc potrawa bardzo zyska na dodaniu łyżki śmietany czy kremówki. Z pewnością jej walory smakowe będą jeszcze lepsze.
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 68
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 45
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 95
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 68
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 45
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 95
Składniki
Zacznijmy od przygotowania warzyw. Papryki i chilli myjemy, osuszamy i kroimy na pół, dokładnie usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy i najlepiej kroimy je w piórka. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Pokrojone warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw czerwona papryka, posypujemy pokrojoną cebulką, a na górnej warstwie układamy papryczkę chilli. Całość skrapiamy oliwą lub olejem, solimy i posypujemy delikatnie pieprzem. Pieczemy przez jakieś 20-25 minut. Dużo zależy od piekarnika, więc pieczemy aż warzywa się zrumienią.
Międzyczasie przygotowujemy bulion drobiowy i parzymy pomidory (Proponuję zalać pomidory wrzątkiem i zostawić na jakieś 10 minut, później z łatwością ściągniemy z nich skórkę). Upieczone warzywa przekładamy do bulionu, dodajemy pomidory z puszki, obrane i pokrojone zwykłe pomidory, a także ząbki czosnku w całości. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszamy.
Po upływie wyznaczonego czasu doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy wędzoną paprykę i słodką paprykę. Zupę zdejmujemy na chwilkę z ognia, miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy pokrojone w plasterki kabanosy i odcedzoną cieciorkę Gotujemy jeszcze około 10 minut, dosyć często mieszając. Zupę z papryki podajemy na ciepło lub zimno, z grzankami albo świeżą bagietką. Bardzo smacznym dodatkiem będzie śmietana lub kremówka. SMACZNEGO.