Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od dzisiaj postanowiłam trzymać się tylko i wyłącznie produktów sezonowych. W dużej mierze pozwoli mi to na pewno w jakimś stopniu ogarnąć moją kuchnię. Papryka jest właśnie w tej chwili jednym z takich sezonowych produktów. Mój dzisiejszy główny bohater to niskokaloryczne warzywo uznawane również za afrodyzjaka. Pochodzi z Kolumbii, a Węgry w bardzo dużym stopniu pozwoliły się jej rozwinąć. Stosowana do wielu potraw jako warzywo i przyprawa. Wykorzystywana pod wieloma postaciami. W połączeniu z pomidorami, aromatycznymi przyprawami i ciekawymi dodatkami, muszę przyznać wyszła mi całkiem niezła zupa, raczej zupa-krem. Zupa bardzo dobrze smakuje na ciepło i zimno, może być podawana z gorącymi grzankami lub świeżą bagietką. Nie jest pikantna, ale jej smak jest delikatnie ostry, więc potrawa bardzo zyska na dodaniu łyżki śmietany czy kremówki. Z pewnością jej walory smakowe będą jeszcze lepsze.
Zacznijmy od przygotowania warzyw. Papryki i chilli myjemy, osuszamy i kroimy na pół, dokładnie usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy i najlepiej kroimy je w piórka. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Pokrojone warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw czerwona papryka, posypujemy pokrojoną cebulką, a na górnej warstwie układamy papryczkę chilli. Całość skrapiamy oliwą lub olejem, solimy i posypujemy delikatnie pieprzem. Pieczemy przez jakieś 20-25 minut. Dużo zależy od piekarnika, więc pieczemy aż warzywa się zrumienią.
Międzyczasie przygotowujemy bulion drobiowy i parzymy pomidory (Proponuję zalać pomidory wrzątkiem i zostawić na jakieś 10 minut, później z łatwością ściągniemy z nich skórkę). Upieczone warzywa przekładamy do bulionu, dodajemy pomidory z puszki, obrane i pokrojone zwykłe pomidory, a także ząbki czosnku w całości. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszamy.
Po upływie wyznaczonego czasu doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy wędzoną paprykę i słodką paprykę.
Zupę zdejmujemy na chwilkę z ognia, miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy pokrojone w plasterki kabanosy i odcedzoną cieciorkę Gotujemy jeszcze około 10 minut, dosyć często mieszając.
Zupę z papryki podajemy na ciepło lub zimno, z grzankami albo świeżą bagietką. Bardzo smacznym dodatkiem będzie śmietana lub kremówka.
SMACZNEGO.
Wspaniała pasta z cieciorki i awokado, do tego kilka dodatków i mamy wspaniał...
Odsłon: 4201
Sałatka turecka z cieciorką to doskonała propozycja na lekki, letni lunch lub...
Odsłon: 7774
Przepis dnia
Rekomendacja do dzisiejszego przepisu: Zrób z podwójnej porcji! Nie mogłam si...
Odsłon: 11347
Tradycyjna włoska sałatka chlebowa była kiedyś posiłkiem dla ubogich. Czerstw...
Odsłon: 121
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 553
Małosolne z lekko podkręconym smakiem!
Odsłon: 118
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 2042
Przepis dnia
Rekomendacja do dzisiejszego przepisu: Zrób z podwójnej porcji! Nie mogłam si...
Odsłon: 11347
Tradycyjna włoska sałatka chlebowa była kiedyś posiłkiem dla ubogich. Czerstw...
Odsłon: 121
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 553
Małosolne z lekko podkręconym smakiem!
Odsłon: 118
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 2042
Składniki
Zacznijmy od przygotowania warzyw. Papryki i chilli myjemy, osuszamy i kroimy na pół, dokładnie usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy i najlepiej kroimy je w piórka. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Pokrojone warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw czerwona papryka, posypujemy pokrojoną cebulką, a na górnej warstwie układamy papryczkę chilli. Całość skrapiamy oliwą lub olejem, solimy i posypujemy delikatnie pieprzem. Pieczemy przez jakieś 20-25 minut. Dużo zależy od piekarnika, więc pieczemy aż warzywa się zrumienią.
Międzyczasie przygotowujemy bulion drobiowy i parzymy pomidory (Proponuję zalać pomidory wrzątkiem i zostawić na jakieś 10 minut, później z łatwością ściągniemy z nich skórkę). Upieczone warzywa przekładamy do bulionu, dodajemy pomidory z puszki, obrane i pokrojone zwykłe pomidory, a także ząbki czosnku w całości. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszamy.
Po upływie wyznaczonego czasu doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy wędzoną paprykę i słodką paprykę. Zupę zdejmujemy na chwilkę z ognia, miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy pokrojone w plasterki kabanosy i odcedzoną cieciorkę Gotujemy jeszcze około 10 minut, dosyć często mieszając. Zupę z papryki podajemy na ciepło lub zimno, z grzankami albo świeżą bagietką. Bardzo smacznym dodatkiem będzie śmietana lub kremówka. SMACZNEGO.
Przepisy Zupy
Zupy
Rosół z chrzanem i imbirem
Zupy
Tradycyjna zupa szczawiowa. Przepis babci
Zupy
Chłodnik z rzodkiewki
Zupy
Kremowy chłodnik z bazylii i awokado
Rosół z chrzanem i imbirem
Rosół dziś poleca się, ale taki podkręcony. O wyrazistym smaku i aromacie, z...
Odsłon: 30
Tradycyjna zupa szczawiowa. Przepis babci
Zupa szczawiowa według tradycyjnego przepisu. Taką właśnie przed latami gotow...
Odsłon: 206