Do góry

Zupy Przepis na:

zupa z pęczakiem i zielonym grochem

zupa z pęczakiem i zielonym grochem

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 821

Dodano:

Odsłon: 60

Jedna z moich ulubionych jesienno-zimowych zup. Tutaj w wersji wegetariańskiej ale równie pysznie smakuje z dodatkiem kiełbasy chorizo.

Składniki

  • pęczak - 125 g
  • zielony groch łuskany (połówki) - 75 g
  • soczewica de Puy - 50 g
  • marchewka - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • papryczka chili - 1 mała
  • krojone pomidory - 500 g
  • liście laurowe - 3-4 szt
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • wędzona papryka w proszku - 1 łyżka
  • bulion warzywny - 1,5 litra
  • oliwa - 2-3 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
zupa z pęczakiem i zielonym grochem

Przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki czosnku i posiekaną papryczkę chili. Wsypać wędzoną paprykę, ziele angielskie i liście laurowe, smażyć razem kilka minut.

  2. Następnie dodać kaszę, groch, soczewicę i pokrojoną w krążki marchewkę. Podsmażać kolejnych kilka minut.

  3. Do garnka wlać bulion, dodać krojone pomidory, doprawić solą i pieprzem. Gotować 40-50 minut do miękkości grochu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń