Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z piaskowców

Zupa z piaskowców

Autor:

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 621

Dodano:

Odsłon: 2396

Piaskowce modrzaki to jedne z ulubionych grzybów mojej rodziny. Piaskowce charakteryzują się tym, że po dotknięciu szybko i intensywnie sinieją i stają się intensywnie niebieskie. Jednak po obróbce termicznej stają się lekko kremowe i bardzo apetyczne. Grzyby te są bardzo smaczne i sprawdzają się w wielu potrawach. Zawsze trzymam paczkę mrożonych by przygotować świąteczną zupę grzybową. Zupa z piaskowców jest bardziej delikatna niż borowikowa. Prosta a zarazem elegancka zupa na świąteczny stół.

Składniki

  • 1 kg piaskowców modrzaków poza sezonem mogą być mrożone
  • 500 g ziemniaków
  • marchewka
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
  • Sól morska
  • pieprz kolorowy
  • liść laurowy
  • roztarte 2 ziela angielskie
  • lubczyk
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa z piaskowców

Przygotowanie

  1. Piaskowce kroję na kawałki.

  2. Dodaję 1 łyżkę masła i duszę, aż zmienią kolor na kremowy.

  3. W garnku na maśle podsmażam pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Warzywa powinny lekko się zrumienić. Dodaję liść laurowy, rozkruszone ziela angielskie i sól morską. Dodaję grzyby. Zalewam wodą. Gotuję, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Do zupy dodaję wiejską śmietanę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Posypuję świeżym lubczykiem.

  4. Zupa jest gotowa do podania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 06 grudnia 2021 Wikipedia: "W Polsce gatunek rzadki. Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski."
wiec najlepiej sie tym nie chwalic a jeszcze lepiej ich nie zbierac.
Odpowiedzi: 8 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń