Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piaskowce modrzaki to jedne z ulubionych grzybów mojej rodziny. Piaskowce charakteryzują się tym, że po dotknięciu szybko i intensywnie sinieją i stają się intensywnie niebieskie. Jednak po obróbce termicznej stają się lekko kremowe i bardzo apetyczne. Grzyby te są bardzo smaczne i sprawdzają się w wielu potrawach. Zawsze trzymam paczkę mrożonych by przygotować świąteczną zupę grzybową. Zupa z piaskowców jest bardziej delikatna niż borowikowa. Prosta a zarazem elegancka zupa na świąteczny stół.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4639
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12542
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5702
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7112
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4639
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12542
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5702
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7112
Składniki
Piaskowce kroję na kawałki.
Dodaję 1 łyżkę masła i duszę, aż zmienią kolor na kremowy.
W garnku na maśle podsmażam pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Warzywa powinny lekko się zrumienić. Dodaję liść laurowy, rozkruszone ziela angielskie i sól morską. Dodaję grzyby. Zalewam wodą. Gotuję, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Do zupy dodaję wiejską śmietanę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Posypuję świeżym lubczykiem.
Zupa jest gotowa do podania.