Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio chyba aura za oknem sprzyja gotowaniu zup. Początek mokrej jesieni i koniec wiosny są chyba dla mnie najtrudniejsze do życia, ponieważ permanentnie marznę. Grzejniki jeszcze niestety nie działają, więc jedyną opcją na całkowite wygrzanie się jest kąpiel, gruby sweter i rozgrzewająca zupa.
Nagrzać piekarnik do temperatury 180C.
25 nieobranych ząbków czosnku polać oliwą, doprawić sola i pieprzem i piec w naczyniu żaroodpornym pod foliowym przykryciem ok.45 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić.
Cebulę drobno posiekać.
Na patelni roztopić łyżkę masła i zeszklić cebulę.
Gdy zacznie robić się miękka dodać posiekany tymianek.
Dodać obrany pieczony czosnek i pozostałe obrane, surowe 15 ząbków.
Wszystko przesmażyć.
Dodać bulion i gotować aż cały czosnek zrobi się miękki. Około 25 minut.
Zmiksować zupę blenderem na gładki krem.
Dodać zahartowaną śmietanę.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podawać z chrupiącymi grzankami.
Słodkawo orzechowy smak tego typowo zimowego warzywa w połączeniu z wiosenną...
Odsłon: 1315
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 431
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 255
Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów około 10 mi...
Odsłon: 290
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 431
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 255
Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów około 10 mi...
Odsłon: 290
Składniki
Nagrzać piekarnik do temperatury 180C. 25 nieobranych ząbków czosnku polać oliwą, doprawić sola i pieprzem i piec w naczyniu żaroodpornym pod foliowym przykryciem ok.45 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić. Cebulę drobno posiekać. Na patelni roztopić łyżkę masła i zeszklić cebulę. Gdy zacznie robić się miękka dodać posiekany tymianek. Dodać obrany pieczony czosnek i pozostałe obrane, surowe 15 ząbków. Wszystko przesmażyć. Dodać bulion i gotować aż cały czosnek zrobi się miękki. Około 25 minut. Zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Dodać zahartowaną śmietanę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać z chrupiącymi grzankami.
Przepisy Zupy
Zupy
Chłodnik z rzodkiewki
Zupy
Kremowy chłodnik z bazylii i awokado
Zupy
Chłodnik litewski
Zupy
Żurek z jajkiem i kiełbasą
Chłodnik z rzodkiewki
Idealny na upalne dni :)
Odsłon: 78
Kremowy chłodnik z bazylii i awokado
Pyszny, kremowy chłodnik z bazylii i awokado podany z niebanalnymi dodatkami....
Odsłon: 57