Do góry

Zupy Przepis na:

zupa z pokrzyw

zupa z pokrzyw

Autor:

Przepisów i artykułów: 587 Ocena: 22338

Dodano:

Odsłon: 7690

polecam do wypróbowania

Składniki

  • 50 dag świeżo uciętych wierzchoł­ków młodej pokrzywy zwyczajnej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 szklanki wywaru z włoszczyzny
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki śmietany
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 3 jaja
  • imbir
  • starta gałka musz­katołowa
  • pieprz i sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
zupa z pokrzyw

Przygotowanie

  1. Bardzo dokładnie opłukaną pokrzy­wę sparzyć wrzątkiem na sicie, udu­sić w maśle wraz z posiekanym czosnkiem, zmiksować

  2. zalać wywa­rem z włoszczyzny oraz mlekiem, zagotować, zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką i przy­prawić

  3. Do każdej porcji włożyć jaja ugotowanego na twardo.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

newsweek 24 marca 2017 Ciekawy przepis. Dobry na biwak pod lasem, kiedy tylko pokrzywy pod ręką ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ola100 06 czerwca 2013 BARDZO DOBRA LEPSZA OD ZUPY SZCZAWIOWEJ I ZDROWSZA!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 07 maja 2013 Ciekawa zupka, przepis godny wypróbowania, tylko gdzie w mieście są do znalezienia "ekologiczne" pokrzywy, chyba, że gdzieś na bazarku. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń