Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z soczewicy to urozmaicona wersja jarzynowej. Warto dodać do niej akcent słony, czyli boczek, ale można go spokojnie pominąć w przepisie.
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 97
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1214
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 203
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 97
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1214
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 203
Składniki
Soczewicę przepłucz i namocz w zimnej wodzie przez 20 minut.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno. Boczek pokrój w kostkę, pozbywając się twardej skóry. Całość podsmaż na patelni z odrobiną oleju.
Marchewki, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę lub półplasterki.
Bulion zagotuj w dużym garnku. Dodaj marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Gotuj przez 10-15 minut aż warzywa delikatnie zmiękną. Wtedy wrzuć odcedzoną soczewicę, podsmażoną cebulę, czosnek oraz boczek. Gotuj wszystko razem przez około 25 minut.
Pod koniec dopraw zupę słodką papryką, curry, solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posyp zupę świeżą natką pietruszki.