Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z suszonych grzybów to danie, które w polskiej kuchni zajmuje szczególne miejsce. Obowiązkowo musi znaleźć się na wigilijnym stole, lecz równie dobrze sprawdzi się jako rozgrzewający obiad w chłodne dni.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5466
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 973
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11915
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5105
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1399
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5466
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 973
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11915
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5105
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1399
Składniki
Przygotuj wcześniej grzyby. Zalej je wodą i zostaw na całą noc. Dzięki temu szybciej się ugotują i będą aromatyczne. Następnego dnia odcedź je, ale nie wylewaj wody.
Marchewkę i pietruszkę obierz, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę posiekaj. Zeszklij warzywa na maśle, a następnie przełóż je do garnka.
Seler pokrój na kilka kawałków. Wrzuć też do garnka. Wlej wodę, a następnie dodaj namoczone grzyby i wodę. Uważaj, aby nie wlać osadu z dna.
Dorzuć liść laurowy i ziele angielskie. Zagotuj wszystkie składniki, następnie zmniejsz moc palnika do minimum. Gotuj do miękkości grzybów, czyli około 40-50 minut.
Pod koniec gotowania zupy grzybowej, dopraw ją solą i pieprzem.
Wyciągnij teraz seler.
Wlej do szklanki połowę zupy. Dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Całość dodaj ponownie do garnka. Wlewaj gorącą zupę do misek, posypując je proszkiem z suszonych grzybów. Obok na talerzyku połóż grzanki.