Kawałki mięsa, kasza i warzywa..... Ta zupa to pełnowartościowy posiłek, w sam raz na chłodny zimowy dzień.
zupa z wołowiną i pęczakiem
Składniki
- wołowina gulaszowa - 500 g
- cebula - 1 duża
- marchewka - 1 duża
- seler naciowy - 3 łodygi
- czosnek - 2-3 ząbki
- pęczak - 1/3 szklanki
- czerwone wytrawne wino - 150 ml
- krojone pomidory - 1 puszka x 400 g
- sos Worcestershire - 1 łyżka
- liście laurowe - 2-3 szt
- ziele angielskie - kilka kulek
- tymianek - kilka gałązek
- sól, pieprz
- olej - 2 łyżki
Składniki
- wołowina gulaszowa - 500 g
- cebula - 1 duża
- marchewka - 1 duża
- seler naciowy - 3 łodygi
- czosnek - 2-3 ząbki
- pęczak - 1/3 szklanki
- czerwone wytrawne wino - 150 ml
- krojone pomidory - 1 puszka x 400 g
- sos Worcestershire - 1 łyżka
- liście laurowe - 2-3 szt
- ziele angielskie - kilka kulek
- tymianek - kilka gałązek
- sól, pieprz
- olej - 2 łyżki

Etapy przygotowania
Wołowinę pokroić w kostkę wielkości mniej więcej 2x2 cm. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć do zbrązowienia.
Cebulę pokroić w kostkę, marchew i seler w plasterki, wrzucić do garnka, smażyć kilka minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne kilka minut.
Do garnka wlać wino i dusić do odparowania alkoholu. Następnie wlać około 1,5 litra wody, dodać pomidory, tymianek, liście laurowe i ziele angielskie, wsypać kaszę. Zupę osolić, dodać szczyptę pieprzu, sos Worcestershire i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 1,5 godziny, aż wołowina będzie miękka.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (0)



Składniki
- wołowina gulaszowa - 500 g
- cebula - 1 duża
- marchewka - 1 duża
- seler naciowy - 3 łodygi
- czosnek - 2-3 ząbki
- pęczak - 1/3 szklanki
- czerwone wytrawne wino - 150 ml
- krojone pomidory - 1 puszka x 400 g
- sos Worcestershire - 1 łyżka
- liście laurowe - 2-3 szt
- ziele angielskie - kilka kulek
- tymianek - kilka gałązek
- sól, pieprz
- olej - 2 łyżki
Wołowinę pokroić w kostkę wielkości mniej więcej 2x2 cm. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć do zbrązowienia.
Cebulę pokroić w kostkę, marchew i seler w plasterki, wrzucić do garnka, smażyć kilka minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne kilka minut.
Do garnka wlać wino i dusić do odparowania alkoholu. Następnie wlać około 1,5 litra wody, dodać pomidory, tymianek, liście laurowe i ziele angielskie, wsypać kaszę. Zupę osolić, dodać szczyptę pieprzu, sos Worcestershire i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 1,5 godziny, aż wołowina będzie miękka.