Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z zielonego ogórka to świetna opcja na cieplejsze dni. Jeśli dodasz do niej rzodkiewki i cebulę, będzie bardziej aromatyczna i ostrzejsza. Dodatek szczypiorku i kefiru znacznie urozmaici to danie. Sprawdź, jak przygotować zupę!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4587
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418026
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4587
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418026
Składniki
Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą i osusz. Ogórki obierz i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Możesz też umieścić w blenderze z funkcją szatkowania i zmiksować. Z rzodkiewkami i cebulą postąp tak samo. Zetrzyj warzywa drobno lub zmiksuj z pomocą blendera. Umieść je w dużej misce lub garnku średniej wielkości. Czosnek obierz ze skóry i przeciśnij przez praskę. Dodaj do wcześniej przygotowanych warzyw. Poszatkuj drobno koperek i dodaj go do ogórków, rzodkiewek i cebuli. Dopraw solą i pieprzem.
Zalej całość kefirem i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany chłodnik umieść w lodówce, aby się przegryzł przez 1-2 godziny. Po tym czasie możesz go zblendować, jeśli chcesz, aby masa była bardziej jednolita i jednocześnie gęsta. W czasie, kiedy zupa będzie się chłodzić, ugotuj jajka na twardo. Pokrój je w ósemki, aby użyć ich do podania zupy. Przelej chłodnik do misek, udekoruj jajkami i posiekanym świeżym szczypiorkiem.