Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Natrafiłam na ten przepis, szukając jakiegoś nowego pomysłu na szparagi, i ostatecznie jest to zupa z zielonych szparagów. Dotychczas gotowałam tylko zupę z białych szparagów, którą znam jeszcze z czasów dzieciństwa. Przepis na nią znajdziesz na blogu – to jest moja ulubiona zupa szparagowa ever! I jeszcze raz czy dwa popełniłam krem ze szparagów, ale że nie jestem wielbicielką zup pod postacią kremu, to nie wpisały się one na stałe w mój kuchenny repertuar. Gdy więc zobaczyłam zdjęcie dzisiejszej zupy na blogu Asi – przepadłam! I już wiedziałam, że też muszę tę zupę ugotować. I tak powstała moja pierwsza w życiu zupa z zielonych szparagów.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 115
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 196
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 52
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 115
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 196
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 52
Składniki
W rondlu mocno podgrzej wywar z warzyw, a gdy się ogrzewa, przygotuj pozostałe składniki zupy.
Na dno większego garnka wlej oliwę i podsmaż na niej obraną i posiekaną cebulę. Warto dodać szczyptę soli, dzięki czemu cebula szybciej zmięknie i bardziej równomiernie podsmaży się na biało. Nie rumień cebuli!
Białą i jasnozieloną część pora przekrój wzdłuż na 4 części i wypłucz bardzo dokładnie, aby między listkami nie został piasek. Pokrój por w ćwierćplasterki, a następnie dodaj do cebuli i podsmażaj, mieszając, przez około 3 minuty.
Marchew umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj do garnka i smaż przez kolejne 2 minuty, często mieszając.
Teraz do garnka trafia masło oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
Podsmażaj je przez dwie minuty, często mieszając.
Dodaj kurkumę (powiedzmy ćwierć łyżeczki), ziele angielskie i listek laurowy.
Po zagotowaniu wywaru/bulionu warzywnego dodaj go do garnka. Przykryj i gotuj wszystko przez około 15 minut, czyli do momentu, w którym warzywa będą miękkie.
W międzyczasie przygotuj zielone szparagi, czyli odłam twarde i jasne końcówki (każdy szparag sam się złamie w odpowiednim miejscu). Zdrewniałe części wyrzuć na kompost, a zielone pędy umyj i pokrój na plasterki. Delikatne główki zachowaj w całości i włóż je do osobnej miseczki.
Plasterki szparagów wrzuć do zupy i gotuj przez 2 minuty, a następnie dodaj główki szparagów na kolejne 2 minuty.
Zmniejsz płomień do minimum. Dodaj do garnka pokrojony na mniejsze kawałki ser topiony i mieszaj, aż ser się rozpuści.
Zapraw zupę śmietanką, przypraw do smaku pieprzem i solą, a następnie posiekanym koperkiem. I już możesz podawać.
Jak podawać zupę z zielonych szparagów? Ona właściwie nie wymaga dodatków, ponieważ jest wystarczająco sycąca. Ale – jeśli chcesz – podaj ją z grzankami lub pieczywem. Zupa gotowa!
Smacznego!