Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na lekką, zdrową i aromatyczną zupę z zielonych warzyw, którą przygotujemy w kilka chwil. Możemy podawać ją w lżejszej wersji lub wzbogacić o śmietanę, jogurt, a także zielone pesto. Świetnym i pożywnym dodatkiem do zupy będzie także jajko ugotowane na twardo, biały ser, starty parmezan lub chipsy z boczku.
Lekki deserek składający się z twarogu z dodatkiem maku, śmietanki oraz pure...
Odsłon: 68
Dynia to wspaniałe warzywo, które możemy przygotować zarówno na słono jak i s...
Odsłon: 93
Wyjątkowe połączenie warzyw i owoców polanych sosem jogurtowo-majonezowym. So...
Odsłon: 155
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 395
Lekki deserek składający się z twarogu z dodatkiem maku, śmietanki oraz pure...
Odsłon: 68
Dynia to wspaniałe warzywo, które możemy przygotować zarówno na słono jak i s...
Odsłon: 93
Wyjątkowe połączenie warzyw i owoców polanych sosem jogurtowo-majonezowym. So...
Odsłon: 155
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 395
Składniki
Brokuł dzielimy na różyczki, cukinię i ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, a z fasolek ocinamy końce i kroimy strączki na dwie lub trzy części. Pokrojony drobno por szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niego ziemniaki i smażymy około 3 minut.
Do gotującego się bulionu* dodajemy kurkumę, czosnek, ostrą paprykę oraz podsmażone ziemniaki i por. Po 5 minutach dodajemy fasolkę, a po kolejnych 5 (od momentu ponownego zagotowania) zielony groszek oraz cukinię i gotujemy następne 5 minut. Po tym czasie dodajemy brokułowe różyczki i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 - 6 minut. * Zupę przygotowałam na bulionie drobiowym, ale w wersji wege świetnie sprawdzi się także intensywny bulion warzywny.
Na sam koniec dodajemy posiekany drobno koperek i doprawiamy całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zupę możemy zabielić zahartowaną bulionem śmietanką lub podawać "czystą" z kleksem kwaśnej śmietany.
Warzywa ugotowane al dente zachowują najwięcej wartości odżywczych. Ich stopniowe dodawanie pozwoli uzyskać najlepszy efekt. Młoda zielona fasolka potrzebuje około 15 minut, aby była odpowiednio miękka. Starsze strączki będą potrzebowały kilka minut dłużej. Zielony groszek potrzebuje około 10 minut, a brokuł około 5 minut. Zawsze sprawdzajmy czy nasze warzywa są już odpowiednio miękkie