Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na bazie rosołu powstała pyszna zupa z zielonego groszku. Niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 241
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1457
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8923
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 241
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1457
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8923
Składniki
Przygotowujemy lane ciasto - jajko rozbełtujemy widelcem, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy widelcem, żeby powstała jednolita masa. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli ciasto wyjdzie nam za rzadkie dodajmy więcej mąki, jeśli za gęste - wlejmy odrobinę wody.
Do gotującego się rosołu (bulionu) wlewamy puszkę zielonego groszku razem z zalewą i doprowadzamy ponownie do wrzenia. Przygotowane ciasto lejemy przez widelec (lub wąski lejek) do gotującej się zupy. Zupę chwile gotujemy - w trakcie gotowania co jakiś czas mieszamy zupę, aby kluski nie przywierały do dna, uważając jednak by nie rozwalić ich przez utrwaleniem kształtu. Na koniec, w razie potrzeby, doprawiamy zupę solą i pieprzem oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.