Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1312
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2932
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1025
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1791
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1312
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2932
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1025
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1791
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na duże kawałki. Marchewkę i pietruszkę również obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu.
KLUSKI LANE: w misce mieszamy mąkę, szczyptę soli i jajko, aby powstała jednolita masa trochę gęstsza niż śmietana. Gdy warzywa gotujące się w bulionie będą już miękkie, wlewamy cienkim strumieniem do garnka z zupą przygotowane ciasto na lane kluski, ciągle mieszając. Gotujemy ok. 3-4 minuty.
Kiełbasę kroimy w średniej grubości plasterki lub półplasterki. Wrzucamy ją na patelnię i podsmażamy na rumiano. Przekładamy ją do garnka z zupą. Dolewamy mleko, aby zupa się zabieliła oraz doprawiamy ją solą i pieprzem.