Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zarzutka to aromatyczna i rozgrzewająca zupa na jesień. Choć na pozór przypomina tradycyjny kapuśniak, ma jeszcze głębszy smak. Sekret tkwi w sposobie przygotowywania kapusty.
Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54106
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 464
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5321
Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54106
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 464
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5321
Składniki
Najpierw przygotuj bulion wieprzowy. Zalej kości dwoma litrami wody i poczekaj aż woda się zagotuje. Zmniejsz wtedy moc palnika na średnią. Dodaj umyte i obrane marchewki i pietruszki. Posól i wrzuć kilka ziarenek pieprzu do smaku. Zostaw na małym lub średnim ogniu przez około godzinę. Taki bulion możesz przygotować też dzień wcześniej.
Po ugotowaniu wywaru możesz pokroić drobno marchewki i pietruszki oraz wyciągnąć mięso.
Cebule obierz i posiekaj drobno. Boczek pokrój w kostkę. Zeszklij całość na oleju. Dodaj do garnka.
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka. Gotuj dalej.
W tym czasie kapustę odciśnij z zalewy. Poszatkuj ją na mniejsze części. Na patelni, na której smażyła się cebula z boczkiem, podsmaż kapustę. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj ją do garnka z pozostałymi składnikami aż do miękkości.
Dopraw solą i pieprzem, jeśli to konieczne. Dodaj też majeranek.