Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta zupa ziemniaczana z boczkiem, najlepiej z dodatkiem świeżego, chrupiącego pieczywa. Stanowi idealny pomysł na rozgrzewający obiad dla całej rodziny, szczególnie w mroźniejsze dni. Boczek nadaje przyjemnego, lekko słonego smaku, a odrobina chili – pikanterii. Z powodzeniem możesz przygotować tę zupę nawet na kilka dni, bo niczego nie straci ze swojego aromatu, a wręcz przeciwnie – będzie coraz lepsza!
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 2927
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 448
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2498
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 2927
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 448
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2498
Składniki
Rozgrzej duży garnek bez tłuszczu. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i podsmażaj go do zezłocenia.
Dodaj masło i drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż wszystko razem przez ok. 10 minut, do zeszklenia cebuli. Dosyp mąkę i mieszaj całość, do uzyskania pachnącej i aromatycznej zasmażki.
Wlej bulion z kurczaka i doprowadź całość do wrzenia.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę razem z zieloną cebulką. Dodaj warzywa do zupy, razem z tymiankiem, bazylią, chili i papryką. Gotuj całość przez kolejne 5-10 minut, do miękkości ziemniaków.
Z garnka wyjmij ok. ½ szklanki ziemniaków. Ugnieć je widelcem, tłuczkiem lub zblenduj. Dołóż masę z powrotem do zupy.
Zupę ziemniaczaną z boczkiem dopraw do smaku solą i pieprzem.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce, pod przykryciem i spożyj w ciągu 3 dni. Każdego dnia zupa może być odrobinę gęstsza – jeśli stanie się dla ciebie zbyt gęsta, rozrzedź ją odrobiną wody.