Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ziemniaczano-porowa ze szczyptą curry

Zupa ziemniaczano-porowa ze szczyptą curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 84

Dodano:

Odsłon: 195

Rozgrzewająca, syta zupa, idealna na tą porę roku ;)

Składniki

  • Bulion drobiowy ok 2 l
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • Ćwiartka selera
  • Duży por
  • 4-5 ziemniaków
  • 3 ziela angielskie
  • Pieprz ziarnisty
  • 2 liście laurowe
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietanki 18%
  • Pół łyżeczki curry
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa myjemy, obieramy ze skórki. Marchew kroimy w drobną kostkę, seler i pietruszkę zostawiamy w całości. Zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele, pieprz ziarnisty. Dusimy do miękkości. Wyjmujemy ugotowany seler i pietruszkę, odstawiamy. Dodajemy do zupy ziemniaki pokrojone w kostkę i pora pokrojonego w cienkie półtalarki. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy, dodajemy śmietankę. W zależności, jak gęstą chcemy mieć zupę, możemy dodać do selera i pietruszki jeszcze trochę ugotowanych ziemniaków z porą i marchewką. Blendujemy i dolewamy do naszej zupy. Dodajemy curry i jeszcze chwilę gotujemy. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń