Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Macie w domu nadmiar jogurtu naturalnego i nie wiecie do czego go wykorzystać ? Podam wam przepis na przepyszną zupę żurek z dodatkiem jogurtu naturalnego i oczywiście na kawałku swojskiej gęsiny, już kiedyś na blog wstawiłam zupę na maślance była równie smaczna lecz na jogurcie przebiła wszystkie zupy jakie jadłam do tej pory
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1451
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1451
Składniki
Do garnka wlać półtora litra wody i dodać umyty kuper z gęsi lub inne dowolne mięso oraz marchew pokrojoną w dowolny sposób, zagotować a następnie zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i gotować do miękkości mięsa. W trakcie gotowania się wywaru na mięsie dodać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę uniwersalną i ziela angielskie. Jak już mięso jest wystarczająco miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości, jak ziemniaki są już miękkie dodać drobno pokrojony czosnek oraz wsypać majeranek pogotować chwilę a w międzyczasie rozprowadzić jogurty ze śmietaną i mąką tak aby nie było grudek
Gdy zupa na wywarze z dodanym majerankiem i czosnkiem chwilę pogotowały się na wolnym ogniu wtedy zwiększyć moc ognia i wlać przygotowany jogurt ze śmietaną i mąką, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby jogurt się nie zważył następnie dodać natkę pietruszki, sok z wyciśniętej cytryny i zagotować a następnie ogień ustawić na średnią moc i gotować przez pięć minut ( końcową część zupy gotować na małym palniku kuchenki gazowej ). Zupę po ugotowaniu zdjąć z ognia i pozostawić aby przegryzła się smakami, czym dłużej stoi tym jest smaczniejsza i bardziej kwaśna
Zupa jest naprawdę przepyszna jeżeli nie lubicie w formie zup czyli z dodatkiem ziemniaków razem do żurków można ugotować w formie barszczu żurkowego do osobno ugotowanych ziemniaków podanych ze skwarkami. Jednym słowem gorąco polecam tak pyszną zupę którą podałam z jajkiem ugotowanym na twardo