Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 126
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104471
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 329
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9011
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 126
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104471
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 329
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9011
Składniki
Kiełbasę zalałem 2 l zimnej wody, dodałem grzyby, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotowałem pod przykryciem na małym ogniu i parzyłem ( czyli nie dopuściłem do zawrzenia, aby kiełbasa nie popękała ), ok. 30 minut. Zebrałem szumowiny. Wyjąłem kiełbasę. Cebule pokroiłem w cienkie piórka. Na patelni rozgrzałem masło, wrzuciłem cebulę, zeszkliłem, lekko zezłociłem. Dołożyłem pokrojony w paski boczek, wymieszałem aż zaczął się wytapiać. Ziemniaki obrałem, opłukałem, pokroiłem w kostkę. Razem z cebulą i boczkiem wrzuciłem do gotującego się wywaru z białej kiełbasy, gotowałem aż ziemniaki były miękkie. Zakwas na żurek wymieszałem z litrem zimnej wody, stale mieszając wlałem do wywaru i nie przerywając doprowadziłem do wrzenia. Gotowałem na małym ogniu ok. 5 minut. Śmietanę rozprowadziłem kilkoma łyżkami zupy, dodałem czosnek i chrzan, zmiksowałem dokładnie i mieszając wlałem do zupy. Ponownie zagotowałem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Kiełbasę pokroiłem na kawałki, dodałem do zupy Rozlałem zupę. Do każdego talerza dołożyłem cząstki jajka ugotowanego na twardo, udekorowałem majerankiem.