Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaki Grecji!
Odsłon: 157
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 467
Smaki Grecji!
Odsłon: 157
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 467
Składniki
Przygotować bulion jarzynowy.Przecedzony bulion zagotować z dodatkiem pokrojonych na 2 – 3 części wędzonych żeberek lub kości. Gotować przez ok. 20 minut. Dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
Dodać żur i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek przygotowany w następujący sposób: nieobrany czosnek położyć na małej patelence i prażyć go przez ok. 10 minut, następnie delikatnie rozgnieść. Zupę odstawić z ognia. Dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem.
Wyjąć kiełbasę z zupy, pokroić ją na plasterki, włożyć z powrotem do garnka z zupą (część kiełbasy można upiec według wskazówek poniżej). Żurek podawać z ugotowanym jajkiem i pieczywem.