Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek

Żurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 2285 Ocena: 50266

Dodano:

Odsłon: 540

Ta zupa to poezja kultywowana od lat. Czasami lekko modyfikowana, jednak smak tej zupy jest niezmienny. Wielki szacuj kto wynalazł zakwas na żur. Na święta podawana jest z białą kiełbasą. Tym razem postanowiliśmy nieco urozmaicić jej aromat przez dodanie wędzonych akcentów. No i oczywiście, koniecznie jajko musi być.

Składniki

  • 320 g polskiej kiełbasy surowej
  • 300 g wędzonych żeberek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 3 ziemniaki
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • 500 ml zakwasu na żur
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Żurek

Przygotowanie

  1. Kiełbasę kroimy w grube talarki. Przekładamy do garnka razem z żeberkami, warzywami, liśćmi, ziarnami ziela. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy 20 minut, warzywa i żeberka wyławiamy. Marchew kroimy w talarki, pozostawiamy w miseczce.
    Mięso oddzielamy od kości, dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy z powrotem do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę, ziemniakami. Gotujemy przez kwadrans. Wlewamy zakwas na żur, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, marchewkę. Gotujemy przez kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi jajkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Puma654 30 czerwca Dobrze,że napisałeś żeby dodać zakwas,bo w składnikach go nie ma :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń