Do góry

Zupy Przepis na:

żurek na kiełbasie

żurek na kiełbasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 728

Dodano:

Odsłon: 5392

świetna zupa na rozgrzewkę

Składniki

  • marchewka, pietruszka, plaster selera,
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok.0,5 - 1 kg kiełbasy wieprzowej z szynki
  • 0,5 litra zakwasu na żurek
  • po kilka ziaren ziela angielskiego, liści laurowych, 1-2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
żurek na kiełbasie

Przygotowanie

  1. W dosyć dużym garnku włoszczyznę, kiełbasę, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe zalewam ok.2 litrami wody. Gotuję jakieś 30 4- 40 minut. Kiełbasę i warzywa w wyciągam, kiełbasę kroję na dosyć grube plastry. W tym czasie do garnka wlewam dobrze zamieszany zakwas. Wrzucam z powrotem kiełbasę. Dosypuję majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Żurek gotuję jeszcze kilkanaście minut ma małym ogniu. Podaję z jajkiem na twardo, ziemniakami lub chlebem.
    Smak można złagodzić dodając 1 -2 łyżki śmietany 30 %.
    Polecam na rozgrzewkę po górskich wyprawach :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń