Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić, jeśli na dzień przed Wielkanocą odkrywasz, że nie masz zakwasu na tradycyjny żur? Spróbuj tego żurku na maślance! Kwaskowatość zupy i jej jasny odcień pochodzi z kwaszonego nabiału, a charakterystycznej ostrej nuty dodaje łyżeczka chrzanu. Ta propozycja jest niesamowita – niemal nie do odróżnienia od oryginału, a jednocześnie znacznie prostsza i szybsza w przygotowaniu.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326165
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12013
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16632
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5371
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326165
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12013
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16632
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5371
Składniki
Do garnka wlej bulion i włóż kości. Całość podgrzewaj na średnim ogniu i gotuj przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij kości i zdejmij zupę z ognia.
Maślankę zahartuj, wlewając powoli kilka łyżek bulionu. Następnie przelej ją wolnym strumieniem do garnka i wymieszaj.
Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni bez dodatkowego oleju, do wytopienia tłuszczu własnego i zrumienienia. Całość przełóż do właściwego garnka z żurkiem.
Na tej samej patelni zrumień kiełbasę pokrojoną w grube plastry i także przenieś ją następnie do garnka z zupą.
Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Dołóż je do wywaru razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotuj całość przez 15-20 minut do miękkości ziemniaków.
Na koniec dodaj chrzan i majeranek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zdejmij żurek na maślance z ognia i zabiel go śmietanką. Zupę podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem ugotowanych wcześniej jajek. Posyp szczyptą koperku.