Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak jak jest bardzo zdrowy żurek na zakwasie żytnim, nie odbiega dużo od niego mój żurek na serwatce po zrobieniu sera twarogowego. Zawsze wykorzystuję serwatkę na żurek lub biały barszcz. Obie zupy są bardzo zdrowe, smaczne i nie ma dużo z nimi pracy, a efekt jest wpaniały.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40249
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 421
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 199
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 385
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9305
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40249
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 421
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 199
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 385
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9305
Składniki
Do garnka odpowiedniej wielkości wlewamy wodę, dodajemy: umytą i obraną włoszczyznę, przyprawy, grzybki, sól, pieprz i gotujemy wywar warzywny.
Po ugotowaniu na miękko warzyw, wszystkie wyciągamy sitem i kroimy machewkę i pietruszkę w talarki, grzybki w paseczki, resztę nie dodajemy do zupy.
Pokrojone warzywa dodajemy do warzywnego wywaru wraz z jedną czubatą łyżką mąki żytniej typ 2000 (razowa). Dodajemy pokrojoną wędlinę i boczek. Gotujemy 10 minut i wlewamy serwatkę, dodajemy majeranek i jeszcze raz zagotowujemy. Doprawiamy do smaku, rozcieramy czosnek z płaską łyżeczką soli, dodajemy do żurku. Na talerz kroimy jajko sadzone, zalewamy żurkiem i podajemy. Ja również podaję do tej zupy ziemniaki gniecione, polane tłuszczem z boczkiem ze złociście zasmażaną cebulką.