Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak jak jest bardzo zdrowy żurek na zakwasie żytnim, nie odbiega dużo od niego mój żurek na serwatce po zrobieniu sera twarogowego. Zawsze wykorzystuję serwatkę na żurek lub biały barszcz. Obie zupy są bardzo zdrowe, smaczne i nie ma dużo z nimi pracy, a efekt jest wpaniały.
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 167
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2567
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 14093
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 167
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2567
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 14093
Składniki
Do garnka odpowiedniej wielkości wlewamy wodę, dodajemy: umytą i obraną włoszczyznę, przyprawy, grzybki, sól, pieprz i gotujemy wywar warzywny.
Po ugotowaniu na miękko warzyw, wszystkie wyciągamy sitem i kroimy machewkę i pietruszkę w talarki, grzybki w paseczki, resztę nie dodajemy do zupy.
Pokrojone warzywa dodajemy do warzywnego wywaru wraz z jedną czubatą łyżką mąki żytniej typ 2000 (razowa). Dodajemy pokrojoną wędlinę i boczek. Gotujemy 10 minut i wlewamy serwatkę, dodajemy majeranek i jeszcze raz zagotowujemy. Doprawiamy do smaku, rozcieramy czosnek z płaską łyżeczką soli, dodajemy do żurku. Na talerz kroimy jajko sadzone, zalewamy żurkiem i podajemy. Ja również podaję do tej zupy ziemniaki gniecione, polane tłuszczem z boczkiem ze złociście zasmażaną cebulką.