Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek na serwatce

Żurek na serwatce

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 398

Dodano:

Odsłon: 678

Tak jak jest bardzo zdrowy żurek na zakwasie żytnim, nie odbiega dużo od niego mój żurek na serwatce po zrobieniu sera twarogowego. Zawsze wykorzystuję serwatkę na żurek lub biały barszcz. Obie zupy są bardzo zdrowe, smaczne i nie ma dużo z nimi pracy, a efekt jest wpaniały.

Składniki

  • 1,5 litra serwatki
  • 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule, jedna do gotowania zupy
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka smalcu
  • 30 dkg kiełbasy wędzonej
  • 20 dkg surowego boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa majeranku
  • 2 plasterki korzenia selera
  • Sól, pieprz, kminek do smaku
  • 3 suszone grzybki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Żurek na serwatce

Przygotowanie

  1. Do garnka odpowiedniej wielkości wlewamy wodę, dodajemy: umytą i obraną włoszczyznę, przyprawy, grzybki, sól, pieprz i gotujemy wywar warzywny.

  2. Po ugotowaniu na miękko warzyw, wszystkie wyciągamy sitem i kroimy machewkę i pietruszkę w talarki, grzybki w paseczki, resztę nie dodajemy do zupy.

  3. Pokrojone warzywa dodajemy do warzywnego wywaru wraz z jedną czubatą łyżką mąki żytniej typ 2000 (razowa). Dodajemy pokrojoną wędlinę i boczek. Gotujemy 10 minut i wlewamy serwatkę, dodajemy majeranek i jeszcze raz zagotowujemy. Doprawiamy do smaku, rozcieramy czosnek z płaską łyżeczką soli, dodajemy do żurku.
    Na talerz kroimy jajko sadzone, zalewamy żurkiem i podajemy. Ja również podaję do tej zupy ziemniaki gniecione, polane tłuszczem z boczkiem ze złociście zasmażaną cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń