Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny żurek/ biały barszcz na święta i nie tylko...Kwaśna zupa na zakwasie z mąki żytniej z jajkiem i kiełbasą :)
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1231
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5759
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8807
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18363
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1231
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5759
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8807
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18363
Składniki
Zakwas przygotowujemy z 5 łyżek mąki żytniej zalanej 1/2 litra wody, naczynie musi być gliniane lub szklane, przykrywamy ścierką i po 4 dniach można używać-codziennie należy z dwa razy pomieszać. Gotowanie: z opakowania włoszczyzny i pokrojonych w kostkę ziemniaków gotujemy bulion w 5 litrach wody. Kroimy wędzonkę i cebulę, do gotującego się bulionu dodajemy ziele i liść laurowy po 3-4 szt. Na patelni podsmażamy wędzonkę i cebulę, a potem usmażone dodajemy do zupy. Następnie dolewamy nasz zakwas powoli dokładnie mieszając i po zagotowaniu dodajemy kiełbasę. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy na gorąco z kiełbasą, ugotowanym jajkiem, chlebem wg upodobań, bo różnie się jada w Polsce. Całość posypujemy obficie majerankiem. Smacznego !