Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek na wędzonej kiełbasie

Żurek na wędzonej kiełbasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 582 Ocena: 11699

Dodano:

Odsłon: 4088

Nie tylko na Święta

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Długo nie mogłam przekonać się do żurku przez nieapetyczna dla mnie białą kiełbasę podawana w całości. Ale można inaczej.

    Miałam swojską kiełbasę, która doskonale nadaje się na wywary. Sparzyłam ją 20 minut w 2 litrach wody w 85 stopniach.

    Kiełbasę wyjęłam i zjadłam część gorącej na kanapce :).

    Jeśli mamy zwykłą kiełbasę można ją pokrojoną przesmażyć.

    Do wywaru dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i w drobniejszą kostkę warzywa i jeden czosnek. Jeszcze ziele i liście.

    Gdy warzywa zmiękły po 30 minutach wlałam zakwas żurkowy:

    https://smaker.pl/przepis-zakwas-na-zurek,168336,fafiatko.html

    Jeszcze majeranek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiłam zupę solą i pieprzem. Dodałam pokrojoną kiełbasę.
    Zupę pogotowałam jeszcze 5 minut i można nakładać.
    Jeśli zupa jest zbyt mało kwaśna można wcisnąć sok z cytryny.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 11 marca 2019 Żurek od zawsze gotuję na swojskiej kiełbasie:) Białą kiełbasę używam do barszczu białego, ale też jej smak nie do końca mnie przekonuje :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 27 listopada 2018 Od czego zacząć częstowanie? Tyle wspaniałości dodałaś za ten czas kiedy mnie nie było,zę zawrót głowy....pycha,pycha..kochanaTwój zurek:) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 25 listopada 2018 Bardzo fajna zupka i widze, ze podalas przepis na zakwas, wiec pedze przeczytac :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń