Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 293
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 22648
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8891
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 704
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 293
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 22648
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8891
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 704
Składniki
Długo nie mogłam przekonać się do żurku przez nieapetyczna dla mnie białą kiełbasę podawana w całości. Ale można inaczej. Miałam swojską kiełbasę, która doskonale nadaje się na wywary. Sparzyłam ją 20 minut w 2 litrach wody w 85 stopniach. Kiełbasę wyjęłam i zjadłam część gorącej na kanapce :). Jeśli mamy zwykłą kiełbasę można ją pokrojoną przesmażyć. Do wywaru dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i w drobniejszą kostkę warzywa i jeden czosnek. Jeszcze ziele i liście. Gdy warzywa zmiękły po 30 minutach wlałam zakwas żurkowy: https://smaker.pl/przepis-zakwas-na-zurek,168336,fafiatko.html Jeszcze majeranek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiłam zupę solą i pieprzem. Dodałam pokrojoną kiełbasę. Zupę pogotowałam jeszcze 5 minut i można nakładać. Jeśli zupa jest zbyt mało kwaśna można wcisnąć sok z cytryny. Smacznego :)