Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Długo nie mogłam przekonać się do żurku przez nieapetyczna dla mnie białą kiełbasę podawana w całości. Ale można inaczej. Miałam swojską kiełbasę, która doskonale nadaje się na wywary. Sparzyłam ją 20 minut w 2 litrach wody w 85 stopniach. Kiełbasę wyjęłam i zjadłam część gorącej na kanapce :). Jeśli mamy zwykłą kiełbasę można ją pokrojoną przesmażyć. Do wywaru dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i w drobniejszą kostkę warzywa i jeden czosnek. Jeszcze ziele i liście. Gdy warzywa zmiękły po 30 minutach wlałam zakwas żurkowy: https://smaker.pl/przepis-zakwas-na-zurek,168336,fafiatko.html Jeszcze majeranek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiłam zupę solą i pieprzem. Dodałam pokrojoną kiełbasę. Zupę pogotowałam jeszcze 5 minut i można nakładać. Jeśli zupa jest zbyt mało kwaśna można wcisnąć sok z cytryny. Smacznego :)