Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-04-2022
Żurek to tradycyjna zupa kuchni polskiej podawane w Święta Wielkanocne. Zagęszczana domowym zakwasem nadaje kwaskowate to smaku. Idealnie smakuje z dodatkiem białej kiełbasy oraz jajkiem. Jako dodatek mogą również ziemniaki.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 51
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5664
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 570
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 51
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5664
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 570
Składniki
Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki lub półksiężyce. Na suchej patelni podsmażamy boczek, następnie dodajemy kiełbasę i smażymy około 5 minut. W garnku umieszczamy podsmażone mięso, warzywa oraz przyprawy. Całość zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości warzyw, ok. 15 minut. Następnie wlewamy zakwas mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Śmietanę łączymy z chrzanem oraz odrobina gorącego żurku. Całość wlewamy do garnka. Pod koniec doprawiamy ewentualnie pieprzem. Podajemy z jajkiem i pieczywem. Smacznego.