Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-04-2022
Żurek to tradycyjna zupa kuchni polskiej podawane w Święta Wielkanocne. Zagęszczana domowym zakwasem nadaje kwaskowate to smaku. Idealnie smakuje z dodatkiem białej kiełbasy oraz jajkiem. Jako dodatek mogą również ziemniaki.
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 93
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 237
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9862
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 93
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 237
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9862
Składniki
Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki lub półksiężyce. Na suchej patelni podsmażamy boczek, następnie dodajemy kiełbasę i smażymy około 5 minut. W garnku umieszczamy podsmażone mięso, warzywa oraz przyprawy. Całość zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości warzyw, ok. 15 minut. Następnie wlewamy zakwas mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Śmietanę łączymy z chrzanem oraz odrobina gorącego żurku. Całość wlewamy do garnka. Pod koniec doprawiamy ewentualnie pieprzem. Podajemy z jajkiem i pieczywem. Smacznego.