Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek ma charakterystyczny, wyrazisty smak, który daje mu naturalny zakwas i produkty w nim użyte. Jest lekko kwaśny i pikantny, co sprawia, że potrawa jest bardzo aromatyczna i zbalansowana w smaku. Dla mnie i domowników, nie ma lepszego żurku.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7002
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5349
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2544
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7002
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5349
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2544
Składniki
Do odpowiedniej wielkości garnka wlewamy 1,5 -2 litrów wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę ziemniaki i w talarki marchewkę. Grzyby gotujemy osobno i miękkie odstawiamy. Boczek, kiełbasę, słoninę kroimy w odpowiadające nam wielkością kawałki, podsmażamy z pokrojoną w kostkę cebulą. Odstawiamy na bok. Do wywaru z ugotowanymi ziwmniakami i marchewką wlewamy zakwas, dodajemy ugotowane grzyby, przysmażony boczku z kiełbasą, słoniną i cebulą. Czosnek rozcieramy z solą i majerankiem. Dodajemy do zupy. Całość kilka minut zagotowujemy. Pod koniec możemy obcjonalnie dodać śmietanę. Doprawiamy pieprzem i szczyptą cukru. Podajemy. Uwagi: Żurek "żeniaty" nie podajemy z jajkiem, bo są w nim już ziemniaki. Jeżeli jednak ktoś ma na jajko ochotę, można obcjonalnie dodać.