Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski żurek z białą kiełbasą po prostu musi pojawić się w Wielkanoc na świątecznym stole. Zrobisz go z łatwością, ale koniecznie zaopatrz się w dobrej jakości żytni zakwas!
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 694
To chyba moje ulubione jesienne bułeczki, chociaż można je zrobić nie tylko w...
Odsłon: 82
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 12703
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 694
To chyba moje ulubione jesienne bułeczki, chociaż można je zrobić nie tylko w...
Odsłon: 82
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 12703
Składniki
Obierz warzywa korzeniowe (marchew, pietruszkę, seler). Opiecz na palnikiem obraną i przekrojoną na pół cebulę. Obierz ząbki czosnku i przekrój na pół. Zalej warzywa w garnku zimną wodą. Dodaj suszone grzyby, listki laurowe i ziele angielskie. Zagotuj wodę. Gdy zawrze, zmniejsz moc palnika. Gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut – do miękkości warzyw. Na ostatnich 15 minut gotowania włóż do garnka opłukaną białą kiełbasę.
Pokrój w kostkę boczek i podsmaż na patelni. Przełóż do garnka wraz z tłuszczem, który się z niego wysmażył. Do tego samego garnka przecedź wywar, dodaj majeranek i ponownie zagotuj.
Stopniowo wlej do garnka zakwas (do smaku). Dopraw solą, pieprzem. Zabiel śmietaną zahartowaną gorącym wywarem.
Kiełbasę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do zupy. Możesz te włożyć z powrotem pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę.
Podawaj żurek z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki jajkami.