Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek na własnym zakwasie jest najlepszy. Tę zupę zrobiłam nie na tradycyjnej białej kiełbasie - tylko na myśliwskiej. Wyszedł znakomity.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 912
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2790
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3344
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 912
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2790
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3344
Składniki
Mąkę żytnią i płatki owsiane umieścić w 2-litrowym szklanym słoiku. Dodać przyprawy, zalać wodą i dokładnie rozmieszać. Słoik nakryć ściereczką, obwiązać gumką recepturką i ustawić w ciepłym miejscu na 6-7 dni. Każdego dnia przemieszać 2 razy dziennie drewnianą łyżką.
Wędzone żeberka umieścić w garnku, zalać zimną wodą lub bulionem. Dodać ziemniaki i pokrojone warzywa. Gotować do miękkości. Żeberka wyjąć, obrać z kości i dodać do zupy. Wlać zakwas.Doprawić solą, pieprzem, chrzanem i śmietaną oraz roztartym czosnkiem. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę. Chwilę smażyć. Połączyć z zupą. Tego typu kiełbasę można dodać bezpośrednio do zupy, krojąc ją w skośne plastry. Rozlać do talerzy i udekorować cząstkami jajek na twardo. Można też ziemniaki podać inaczej: wcześniej je ugotować , wymieszać z chrzanem i umieścić na środku talerza i dopiero wtedy wlać żurek.