Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek na własnym zakwasie jest najlepszy. Tę zupę zrobiłam nie na tradycyjnej białej kiełbasie - tylko na myśliwskiej. Wyszedł znakomity.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1806
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1567
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1536
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1977
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1806
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1567
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1536
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1977
Składniki
Mąkę żytnią i płatki owsiane umieścić w 2-litrowym szklanym słoiku. Dodać przyprawy, zalać wodą i dokładnie rozmieszać. Słoik nakryć ściereczką, obwiązać gumką recepturką i ustawić w ciepłym miejscu na 6-7 dni. Każdego dnia przemieszać 2 razy dziennie drewnianą łyżką.
Wędzone żeberka umieścić w garnku, zalać zimną wodą lub bulionem. Dodać ziemniaki i pokrojone warzywa. Gotować do miękkości. Żeberka wyjąć, obrać z kości i dodać do zupy. Wlać zakwas.Doprawić solą, pieprzem, chrzanem i śmietaną oraz roztartym czosnkiem. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę. Chwilę smażyć. Połączyć z zupą. Tego typu kiełbasę można dodać bezpośrednio do zupy, krojąc ją w skośne plastry. Rozlać do talerzy i udekorować cząstkami jajek na twardo. Można też ziemniaki podać inaczej: wcześniej je ugotować , wymieszać z chrzanem i umieścić na środku talerza i dopiero wtedy wlać żurek.