Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 4713
Dodano: 29.03.2020
Odsłon: 3201
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Mąkę żytnią i płatki owsiane umieścić w 2-litrowym szklanym słoiku.
Dodać przyprawy, zalać wodą i dokładnie rozmieszać.
Słoik nakryć ściereczką, obwiązać gumką recepturką i ustawić w ciepłym miejscu na 6-7 dni.
Każdego dnia przemieszać 2 razy dziennie drewnianą łyżką.
Wędzone żeberka umieścić w garnku, zalać zimną wodą lub bulionem.
Dodać ziemniaki i pokrojone warzywa. Gotować do miękkości.
Żeberka wyjąć, obrać z kości i dodać do zupy.
Wlać zakwas.Doprawić solą, pieprzem, chrzanem i śmietaną oraz roztartym czosnkiem. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę. Chwilę smażyć. Połączyć z zupą.
Tego typu kiełbasę można dodać bezpośrednio do zupy, krojąc ją w skośne plastry.
Rozlać do talerzy i udekorować cząstkami jajek na twardo.
Można też ziemniaki podać inaczej: wcześniej je ugotować , wymieszać z chrzanem i umieścić na środku talerza i dopiero wtedy wlać żurek.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)