Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek z chrzanem i kiełbasą myśliwską na domowym zakwasie:

Żurek z chrzanem i kiełbasą myśliwską na domowym zakwasie:

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4001

Dodano:

Odsłon: 3106

Żurek na własnym zakwasie jest najlepszy. Tę zupę zrobiłam nie na tradycyjnej białej kiełbasie - tylko na myśliwskiej. Wyszedł znakomity.

Składniki

  • Zakwas: (nastawiamy tydzień wcześniej)
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych (górskich)
  • 2,5 szklanki przegotowanej wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela
  • 4 ząbki czosnku (jeśli lubimy)
  • 1 łyżka majeranku
  • Wywar do żurku:
  • 2,5 litra wody
  • wędzone żeberko
  • 2 kiełbasy myśliwskie
  • 3-4 ziemniaki (można podać je osobno)
  • 1 mała marchewka
  • zakwas
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu
  • 3 pełne łyżki chrzanu ze słoiczka lub 1,5 łyżki świeżo startego
  • sól , pieprz i majeranek do smaku
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Żurek z chrzanem i kiełbasą myśliwską na domowym zakwasie:

Przygotowanie

  1. Mąkę żytnią i płatki owsiane umieścić w 2-litrowym szklanym słoiku.
    Dodać przyprawy, zalać wodą i dokładnie rozmieszać.
    Słoik nakryć ściereczką, obwiązać gumką recepturką i ustawić w ciepłym miejscu na 6-7 dni.
    Każdego dnia przemieszać 2 razy dziennie drewnianą łyżką.

  2. Wędzone żeberka umieścić w garnku, zalać zimną wodą lub bulionem.
    Dodać ziemniaki i pokrojone warzywa. Gotować do miękkości.
    Żeberka wyjąć, obrać z kości i dodać do zupy.
    Wlać zakwas.Doprawić solą, pieprzem, chrzanem i śmietaną oraz roztartym czosnkiem. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę. Chwilę smażyć. Połączyć z zupą.
    Tego typu kiełbasę można dodać bezpośrednio do zupy, krojąc ją w skośne plastry.
    Rozlać do talerzy i udekorować cząstkami jajek na twardo.

    Można też ziemniaki podać inaczej: wcześniej je ugotować , wymieszać z chrzanem i umieścić na środku talerza i dopiero wtedy wlać żurek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń