Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek na własnym zakwasie jest najlepszy. Tę zupę zrobiłam nie na tradycyjnej białej kiełbasie - tylko na myśliwskiej. Wyszedł znakomity.
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 166
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 83
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 52
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7829
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 166
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 83
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 52
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7829
Składniki
Mąkę żytnią i płatki owsiane umieścić w 2-litrowym szklanym słoiku. Dodać przyprawy, zalać wodą i dokładnie rozmieszać. Słoik nakryć ściereczką, obwiązać gumką recepturką i ustawić w ciepłym miejscu na 6-7 dni. Każdego dnia przemieszać 2 razy dziennie drewnianą łyżką.
Wędzone żeberka umieścić w garnku, zalać zimną wodą lub bulionem. Dodać ziemniaki i pokrojone warzywa. Gotować do miękkości. Żeberka wyjąć, obrać z kości i dodać do zupy. Wlać zakwas.Doprawić solą, pieprzem, chrzanem i śmietaną oraz roztartym czosnkiem. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę. Chwilę smażyć. Połączyć z zupą. Tego typu kiełbasę można dodać bezpośrednio do zupy, krojąc ją w skośne plastry. Rozlać do talerzy i udekorować cząstkami jajek na twardo. Można też ziemniaki podać inaczej: wcześniej je ugotować , wymieszać z chrzanem i umieścić na środku talerza i dopiero wtedy wlać żurek.