Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek z grzybami to danie, które jest obowiązkową pozycją na każdym wielkanocnym stole. Jest nie tylko mocno kwaśny, ale także z wyczuwalnym smakiem grzybów leśnych.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9870
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2504
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1650
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 608
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3775
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9870
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2504
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1650
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 608
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3775
Składniki
Przygotuj zupę. Na 30 minut przed rozpoczęciem gotowania namocz grzyby w ciepłej wodzie. Do garnka włóż obrane warzywa (z wyłączeniem cebuli) i 1 ząbek czosnku. Zalej wodą i dodaj białą kiełbasę. Przykryj garnek i duś całość przez 45 minut.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Zdejmij go, pozostawiając tłuszcz. Podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę podwędzaną oraz posiekaną cebulę. Odłóż wszystko na bok.
Grzyby przenieś do osobnego garnka i gotuj je przez 10-15 minut. Odcedź, ostudź i pokrój je w paseczki.
Z wywaru wyjmij białą kiełbasę i warzywa. Białą kiełbasę pokrój w plasterki, a jeśli lubisz – marchewkę w kostkę. Pozostałe warzywa wyrzuć, a bulion przecedź przez sitko. Białą kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż lekko na tej samej patelni co wcześniejsze składniki.
Połącz wszystkie składniki: do przecedzonego bulionu dodaj zakwas, kiełbasy z boczkiem, cebulę, grzyby i (opcjonalnie) marchewkę. Dodaj też 5 łyżek bulionu grzybowego z ich gotowania.
Gotuj całość na małym ogniu przez 10 minut, a następnie dodaj przeciśnięty drugi ząbek czosnku, majeranek, sok z cytryny i chrzan. Wymieszaj i spróbuj, w razie potrzeby dodając więcej chrzanu lub zakwasu.
Żurek z grzybami gotuj na małym ogniu przez kolejne 30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem gotowanych na twardo jajek.