Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny żurek na zakwasie, podany z jajkiem i tyle. My na Wiejskiej gotujemy 5-litrowy garnek żuru.
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 727
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36448
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1286
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 727
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36448
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1286
Składniki
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do dużego garnka wlewamy olej. Wsypujemy cebulę i przesmażamy. W międzyczasie kroimy kiełbasę w kostkę, tak samo postępujemy z boczkiem. Nie musimy czekać aż cebula w garnku będzie przeszklona. Dodajemy mięso (boczek i kiełbasę) i wszystkie trzy składniki razem przesmażamy. Możemy doprowadzić do sytuacji, że będzie nam to wszystko przywierać do garnka. Lekkie przypalenie jest wskazane :)
Dolewamy 4 litry wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól do maku, czosnek zmiażdżony i majeranek i zagotowujemy zupę. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gdy doprowadzimy zupę do wrzenia, dodajemy zakwas (ja miałam gotowy - śląski żur 470 gramów), śmietanę i mieszamy i kosztujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Dodajemy do tego ugotowane ziemniaki. Serwujemy z ugotowanym na twardo jajkiem.