Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny żurek na zakwasie, podany z jajkiem i tyle. My na Wiejskiej gotujemy 5-litrowy garnek żuru.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 75
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 120
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 75
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 120
Składniki
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do dużego garnka wlewamy olej. Wsypujemy cebulę i przesmażamy. W międzyczasie kroimy kiełbasę w kostkę, tak samo postępujemy z boczkiem. Nie musimy czekać aż cebula w garnku będzie przeszklona. Dodajemy mięso (boczek i kiełbasę) i wszystkie trzy składniki razem przesmażamy. Możemy doprowadzić do sytuacji, że będzie nam to wszystko przywierać do garnka. Lekkie przypalenie jest wskazane :)
Dolewamy 4 litry wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól do maku, czosnek zmiażdżony i majeranek i zagotowujemy zupę. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gdy doprowadzimy zupę do wrzenia, dodajemy zakwas (ja miałam gotowy - śląski żur 470 gramów), śmietanę i mieszamy i kosztujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Dodajemy do tego ugotowane ziemniaki. Serwujemy z ugotowanym na twardo jajkiem.