Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny żurek na zakwasie, podany z jajkiem i tyle. My na Wiejskiej gotujemy 5-litrowy garnek żuru.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1674
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1471
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1466
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1666
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1674
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1471
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1466
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1666
Składniki
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do dużego garnka wlewamy olej. Wsypujemy cebulę i przesmażamy. W międzyczasie kroimy kiełbasę w kostkę, tak samo postępujemy z boczkiem. Nie musimy czekać aż cebula w garnku będzie przeszklona. Dodajemy mięso (boczek i kiełbasę) i wszystkie trzy składniki razem przesmażamy. Możemy doprowadzić do sytuacji, że będzie nam to wszystko przywierać do garnka. Lekkie przypalenie jest wskazane :)
Dolewamy 4 litry wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól do maku, czosnek zmiażdżony i majeranek i zagotowujemy zupę. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gdy doprowadzimy zupę do wrzenia, dodajemy zakwas (ja miałam gotowy - śląski żur 470 gramów), śmietanę i mieszamy i kosztujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Dodajemy do tego ugotowane ziemniaki. Serwujemy z ugotowanym na twardo jajkiem.