Rozgrzewający sernik Grzegorza - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

Nietypowy przepis na sernik: Migdałowy spód, konfitura z kumkwatów i karmelizowane gruszki. To świąteczna propozycja Grzegorza.

Migdałowy spód
140 g migdałów
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
25 g zimnego masła
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko

Masa serowa
600 g półtłustego twarogu
250 ml crème fraîche
4 duże jajka
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu gryczanego
2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
1 laska wanilii
mielony kardamon (lub utarty w moździerzu)

Konfitura z kumkwatów
¾ szklanki cukru
1 szklanka wody
250 g dojrzałych kumkwatów
cynamon lub mielony imbir do smaku
¼ szklanki brandy

Gruszki karmelizowane
3 łyżki miodu gryczanego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 twarde gruszki
2-3 goździki

Dekoracja
płatki migdałów, orzechy włoskie, orzechy laskowe (wedle uznania)

Migdałowy spód
Migdały zalewamy wrzątkiem na ok. 10 minut, a następnie obieramy ze skórek. Miksujemy je w blenderze wraz z drobno posiekaną skórką z pomarańczy. Tak powstałą masę przekładamy na stolnicę. Dodajemy masło, mąkę, roztrzepane jajko i dokładnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto i dokładnie je wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180˚C, przez ok. 15-20 minut (ciasto ma się zarumienić).

Masa Serowa
Ser twarogowy mielimy min. 2 razy. Wszystkie składniki (muszą być w temperaturze pokojowej) miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji - nie napowietrzamy. Tak powstałą masę przelewamy na spód migdałowy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150˚C, ciasto pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem - ciasto musi być suche). Następnie studzimy.

Konfitura z kumkwatów
Na małej patelni podgrzewamy cukier i wodę. Kumkwaty kroimy w plastry, usuwamy z nich gniazda nasienne i przekładamy do syropu. Gotujemy je pod przykrywką na wolnych ogniu. Doprawiamy do smaku imbirem lub cynamonem. Gdy owoce będą miękkie podlewamy je brandy i redukujemy.

Karmelizowane gruszki
Na patelni roztapiamy miód i cukier. Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy z nich pestki. Przekładamy je do syropu, dodajemy goździki i doprowadzamy do wrzenia. Od czasu do czasu przewracamy gruszki na drugą stronę. Gdy sos będzie gęsty, a gruszki miękkie i szkliste, zdejmujemy z ognia.

Dekoracja
Płatki migdałów, orzechy włoskie i orzechy laskowe prażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Gdy będą rumiane, zdejmujemy je z ognia i studzimy.

Złożenie sernika
Na ostudzony sernik wykładamy gruszki, wylewamy konfiturę z kumkwatów i posypujemy prażonymi orzechami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Polędwica po królewsku

Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...

Odsłon: 371

60 min
1
Dania główne Kotlety diakona

Kotlety diakona to proste i szybkie danie, które praktycznie robi się samo! N...

Odsłon: 861

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysły na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4