Do góry

Newsy

Wielkanocne gotowanie z Michelem Moranem

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego nasza redakcja postanowiła sprawdzić co pojawi się na świątecznym stole Michela Morana oraz kilku znanych blogerek.

Fot. materiały prasowe

Kilka dni temu mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych marki Kenwood. Głównym prowadzącym był Michel Moran - ambasador marki, znany wam chociażby z show Masterchef. Swoimi świątecznymi przepisami podzieliły się z nami również popularne blogerki.

Kulinarne wskazówki

Przedświąteczne spotkanie stało się idealną okazją do wspólnego gotowania oraz wymiany doświadczeń. Szef Moran zdradził nam między innymi sekret perfekcyjnego kruchego ciasta, którym są przede wszystkim dobrej jakości składniki. Jeśli ma ono stać się podstawą tarty, wymieszajcie ze sobą równą ilość masła i mąki z dodtkiem żółtek jajek. W ten sposób uzyskacie delikatne ciasto, które będzie wręcz rozpływać się w ustach.

Jak przyznał Michel, wypiek ten wymaga nieco doświadczenia, gdyż wiele, pozornie nieistotnych czynników (np. wielkość wykorzystywanych przez nas jaj, czas zagniatania lub temperatura otoczenia) mogą wpłynąć na finalny efekt. Najważniejszym jest, abyśmy się nigdy nie zrażali - zbyt wilgotne ciasto uratujemy odrobiną mąki, z kolei temu zbyt suchemu pomoże kilka kropel wody.

Jak wyglądają święta Michela Morana?

Jak się okazuje, pomimo wielu lat spędzonych nad Wisłą, święta Michela Morana wciąż przypominają raczej te francuskie. Nie oznaza to jednak, że nie przeplatają się one delikatnie z polską tradycją. Na świątecznym stole jurora Masterchefa pojawiają się również potrawy zainspirowane tym, czym najchętniej zajadamy się w czasie Wielkanocy. Jednak dla Michela najważniejszym punktem świątecznego menu są desery - zwłaszcza te z czekoladą, które należą do jego ulubionych.

Szef Moran podzielił się z nami swoim ulubionym przepisem na delikatną tartę z łososiem, oliwkami i suszonymi pomidorami. W naszej opinii przepis ten doskonale sprawdzi się nie tylko w czasie świątecznej biesiady - tarta jest tak smaczna, że z pewnością nie raz powrócicie do tego przepisu.

Przepis Michela Morana na wiosenną tartę z łososiem

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • Sól, pieprz
  • 300g świeżego łososia
  • 150g łososia wędzonego
  • Świeża bazylia
  • 50g suszonych pomidorów
  • 25g czarnych oliwek
  • 200ml mleka
  • 200ml śmietany
  • Parmezan

Przygotuj składniki farszu: Świeżego łososia połóż na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Polej oliwą, posól i popieprz. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 20 minut. Łosoś ma być bardzo soczysty. Gdy przestygnie, rozdrobnij go za pomocą widelca i połącz z pokrojonym w kostkę świeżym łososiem. Suszone pomidory pokrój na paseczki, a oliwki w grube plastry. Wszystko razem wymieszaj.

Przygotuj ciasto kruche: Mąkę przełóż do misy miksera. Zacznij mieszanie za pomocą końcówki do ucierania. Po kawałku dodawaj zimne masło. Na koniec dodaj jedno jajko i zmiksuj do połączenia składników (osoby nieposiadające robota, muszą wszystko ugnieść dłońmi). Jeśli ciasto nie sklei się dobrze, dodaj jeszcze nieco zimnej wody. Kiedy będzie gotowe, uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. pół godziny.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z lodówki, rozwałkuj (podsypując mąką) i wyłóż nim formę do tarty.

Przygotuj masę jajeczną: śmietanę zmiksuj z mlekiem, dwoma jajkami i dwoma żółtkami. Dodaj garść listków bazylii, pokrojonej na grubsze paski, a także nieco pieprzu i soli (nie sól masy za bardzo - łosoś, oliwki i suszone pomidory są dosyć słone).

Na ciasto wyłóż składniki nadzienia. Rozprowadź je równo po całej powierzchni tarty. Następnie zalej gotową masą jajeczną. Tartę wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. W połowie pieczenia posyp ją startym parmezanem. Gdy wierzch się zrumieni, tarta jest gotowa.

Poza Michelem Moranem, wielkanocne warsztaty marki Kenwood odwiedziły również znane blogerki, które również podzieliły się swoimi przepisami na pyszne święta. Oto ich propozycje.

Babka Ajerkoniakowa Sylwii - autorki bloga Idealne Ciasta

Składniki (wszystkie  powinny być w temp. pokojowej):

  • 5 jajek (wielkość „L")
  • 165 g (0,75 szklanki) cukru
  • 27 g (2 łyżki) cukru waniliowego
  • 188 ml (0,75 szklanki) oleju rzepakowego
  • 250 ml (1 szklanka) ajerkoniaku
  • 255 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 95 g (0,5 szklanki) mąki ziemniaczanej
  • 7 g (2 łyżeczki) proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa

  • 100 ml (0,4 szklanki) śmietanki 30 lub 36%
  • 150 g czekolady (100 g gorzkiej i 50 g mlecznej)

Dodatkowo

  • masło i bułka tarta do formy

Wykonanie:

Jajka wbić do misy miksera, dodać cukier (zwykły i waniliowy) i ubijać na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Zmniejszyć obroty miksera i (cały czas miksując) wlać cienką stróżką olej. Zmiksować do połączenia składników, a następnie w ten sam sposób wmiksować do ciasta ajerkoniak. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i na małych obrotach miksera wmiksować do ciasta.

Formę do babki z kominem o średnicy 24 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto i wyrównać. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzanie góra i dół) i piec ok. 50-55 min (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić, a następnie wyjąć z formy i przełożyć do całkowitego ostygnięcia na kratkę.

Polewa czekoladowa:

Śmietankę wlać do rondelka, zagotować, zdjąć z palnika, dodać połamaną na małe kawałki czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Polewę odstawić na chwilę, żeby zgęstniała, a następnie polać wystudzoną babkę.

Pierogi z białej kiełbasy Joli - autorki bloga Przepisy Joli

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (u mnie szklanka zawsze wynosi 250 ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ kostki masła
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:

Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki, łyżeczkę soli, dodałam 1/4 kostki masła, podlewamy ciepłą wodą i zagniatamy w robocie elastyczne ciasto na pierogi.

Farsz:

  • 3 surowe (nie wędzone) białe kiełbasy (dobrej jakości)
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przysmażamy cebulkę. Z kiełbasek wyciągamy mięso mieszamy z cebulką i przyprawami.

Sos:

  • starty chrzan w słoiczku
  • śmietana 18%
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Wykonanie:

Składniki mieszamy i przekładamy do miseczki / naczynka / kokilki.

Dodatki:

  • rzeżucha (jeżeli nie będzie to jakieś inne podobne kiełki)

Sprzęt:
Wałek, coś do wycięcia kształtu pierogów (w ostateczności duża szklanka z cieniutką ścianką), garnek do ugotowania pierogów, patelnia.

Opis dania:
Na talerzu układamy rzeżuchę, na niej kokilkę z sosem i otaczamy wszystko pierogami.

Pasztet z cukinii Kasi - autorki bloga Kuchnia Bazylii

Składniki:

  • 3-5 cukinii
  • 4-5 cebul
  • bułka tarta
  • 4-5 jajek
  • opakowanie mieszanki orzechów
  • olej rzepakowy
  • kasza manna
  • czosnek
  • pieprz ziołowy
  • oregano
  • sól i pieprz
  • żurawina suszona - 200g
  • ocet balsamiczny
  • miód

Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do cukinii dodajemy cebulę, bułkę tartą i kaszę mannę. Jaja ucieramy i wlewamy olej. Wyrabiamy na jednolitą masę i dodajemy posiekane orzechy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C do zrumienienia. Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia.

Różowe jajka faszerowane Beaty - autorki bloga Lawendowy Dom

Marynata:

  • 6 jajek
  • 3 średnie buraki
  • 200 ml octu jabłkowego
  • 2 liście laurowe
  • po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu

Nadzienie:

  • łyżka chrzanu
  • łyżka serka kremowego naturalnego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry

Dekoracja:

  • ogórek konserwowy
  • kiełki rzodkiewki i buraków
  • grubo tłuczony pieprz kolorowy

Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka. Dodać 300 ml wody, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować ok. 40 minut, zdjąć z ognia.

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki. Włożyć do buraczanej marynaty tak, by jajka były zakryte płynem. Odstawić na godzinę (lub dłużej, jeśli chcesz, by zabarwiły się intensywniej). Następnie jajka wyłowić, przekroić na pół, wyjąć żółtka.

Zmiksować żółtka z chrzanem, serkiem i przyprawą curry. Konsystencja nadzienia powinna być kremowa i zwarta.

Przełożyć nadzienie do szprycy i wycisnąć do otworów po żółtkach. Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić na wstążki. Najlepiej zrobić to za pomocą ostrego obieraka do ziemniaków. Wstążki z ogórków zrolować i ułożyć na jajkach. Dekorację dopełnić kiełkami i pieprzem.

Już w krótce na łamach Smakera będziecie mogli przeczytać wywiad z Michelem Moranem

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń