Najlepsze przepisy na cukinię

Światowa Loża Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy ma zaszczyt zaprosić wszystkich Państwa na JUBILEUSZOWY DZIESIĄTY Światowy Festiwal Kwaśnicy.

Generalny Kucharz a zarazem organizator imprezy Barbara Czul, oprócz głównego bohatera, jakim jest Kwaśnica zachęci Państwa do skosztowania dania przywiezionego do Żywca przez rodzinę Habsburgów, czyli kaczki. Zainaugurowany zostanie konkurs pod nazwą "Kaczka w tradycji kulinarnej miasta Żywca", który przybliży publiczności walory tej potrawy. Telewizja TVS z ekipą kulinarnego programu "Śląskie od Kuchni" po raz pierwszy zawita do Żywca i weźmie udział w Światowym Festiwalu Kwaśnicy.


Znakomity duet prowadzących: Wiesława Amborsa, Prezesa Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz górala rodem z Zawoi, Piotra Jezutka, w swoim popularnym kulinarnym show nie tylko opowiedzą o tradycji, kulturze Żywca oraz o samym Festiwalu Kwaśnicy i atrakcjach mu towarzyszących, ale przede wszystkim wezmą udział w tegorocznym konkursie kulinarnym i w ramach swojego programu przygotują potrawę tematyczną, w której prym będzie wiodła kaczka. Zgodnie z koncepcją programu mistrz polskiej kuchni i Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Wiesław Ambros zdradzi swój przepis na danie z kaczką w roli głównej i spróbuje nauczyć sztuki jej przyrządzania swojego ucznia, Piotra Jezutka.

 

To jednak nie wszystko! W loży jury oceniającego konkurs zasiądzie sam Wiesław Ambros, któremu przypadnie zaszczyt poddawania ocenie kulinarnych zmagań wszystkich kucharzy, startujących w prestiżowym konkursie. Ekipa telewizji TVS będzie obecna w Żywcu niemal przez cały sobotni dzień. W jury zasiądą także mieszczanie żywieccy, m.in. Antoni Szlagor - Burmistrz Miasta Żywca. Oprócz znakomitego i jednego z najpopularniejszych w Polsce programów kulinarno-turystycznych "Śląskie od Kuchni" , zrealizowany zostanie dodatkowo felieton/relacja, w których pokazane zostaną atrakcje, jakie w tym roku przygotowali organizatorzy Światowego Smakowania Kwaśnicy.


Ekipa realizatorska sprawdzi w czym tkwi fenomen imprezy, która w tym roku obchodzi swój 10-letni jubileusz, jakie są początki Festiwalu i w końcu, wraz z innymi uczestnikami Festiwalu, sprawdzi jak smakuje tegoroczna kwaśnica! Materiał filmowy z całości imprezy zostanie wyemitowany w programie śniadaniowym Cafe Silesia, w którym tuż przed rozpoczęciem Festiwalu pojawią się Barbara Czul i burmistrz Żywca, Antoni Szlagor, organizatorzy Światowego Festiwalu Kwaśnicy!

 

Gwarantujemy świetną zabawę w towarzystwie Gwiazd estrady. Wystąpią przed Państwem: Maryla Rodowicz, Modern Talking "reloaded" oraz zespół KULT z Kazikiem.

 

Zapraszamy w dniach 16-18 sierpnia do Żywca!

 

Mamy do rozdania po 2 wejściówki na każdy dzień festiwalu. Co zrobić żeby je otrzymać? Wystarczy napisać do nas maila na smaker@firma.interia.pl w tytule wpisując Festwial kwaśnicy. Zasada jest jedna - kto pierwszy ten lepszy!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 8884

>60 min
12
Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 27764

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2476

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6302

30 min
4
Dania główne Chili con carne

Chili con carne to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło serca...

Odsłon: 2212

30 min
6
Przetwory Grzybki marynowane

Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...

Odsłon: 9175

60 min
16