Festiwal kwaśnicy!

Światowa Loża Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy ma zaszczyt zaprosić wszystkich Państwa na JUBILEUSZOWY DZIESIĄTY Światowy Festiwal Kwaśnicy.

Generalny Kucharz a zarazem organizator imprezy Barbara Czul, oprócz głównego bohatera, jakim jest Kwaśnica zachęci Państwa do skosztowania dania przywiezionego do Żywca przez rodzinę Habsburgów, czyli kaczki. Zainaugurowany zostanie konkurs pod nazwą "Kaczka w tradycji kulinarnej miasta Żywca", który przybliży publiczności walory tej potrawy. Telewizja TVS z ekipą kulinarnego programu "Śląskie od Kuchni" po raz pierwszy zawita do Żywca i weźmie udział w Światowym Festiwalu Kwaśnicy.


Znakomity duet prowadzących: Wiesława Amborsa, Prezesa Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz górala rodem z Zawoi, Piotra Jezutka, w swoim popularnym kulinarnym show nie tylko opowiedzą o tradycji, kulturze Żywca oraz o samym Festiwalu Kwaśnicy i atrakcjach mu towarzyszących, ale przede wszystkim wezmą udział w tegorocznym konkursie kulinarnym i w ramach swojego programu przygotują potrawę tematyczną, w której prym będzie wiodła kaczka. Zgodnie z koncepcją programu mistrz polskiej kuchni i Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Wiesław Ambros zdradzi swój przepis na danie z kaczką w roli głównej i spróbuje nauczyć sztuki jej przyrządzania swojego ucznia, Piotra Jezutka.

 

To jednak nie wszystko! W loży jury oceniającego konkurs zasiądzie sam Wiesław Ambros, któremu przypadnie zaszczyt poddawania ocenie kulinarnych zmagań wszystkich kucharzy, startujących w prestiżowym konkursie. Ekipa telewizji TVS będzie obecna w Żywcu niemal przez cały sobotni dzień. W jury zasiądą także mieszczanie żywieccy, m.in. Antoni Szlagor - Burmistrz Miasta Żywca. Oprócz znakomitego i jednego z najpopularniejszych w Polsce programów kulinarno-turystycznych "Śląskie od Kuchni" , zrealizowany zostanie dodatkowo felieton/relacja, w których pokazane zostaną atrakcje, jakie w tym roku przygotowali organizatorzy Światowego Smakowania Kwaśnicy.


Ekipa realizatorska sprawdzi w czym tkwi fenomen imprezy, która w tym roku obchodzi swój 10-letni jubileusz, jakie są początki Festiwalu i w końcu, wraz z innymi uczestnikami Festiwalu, sprawdzi jak smakuje tegoroczna kwaśnica! Materiał filmowy z całości imprezy zostanie wyemitowany w programie śniadaniowym Cafe Silesia, w którym tuż przed rozpoczęciem Festiwalu pojawią się Barbara Czul i burmistrz Żywca, Antoni Szlagor, organizatorzy Światowego Festiwalu Kwaśnicy!

 

Gwarantujemy świetną zabawę w towarzystwie Gwiazd estrady. Wystąpią przed Państwem: Maryla Rodowicz, Modern Talking "reloaded" oraz zespół KULT z Kazikiem.

 

Zapraszamy w dniach 16-18 sierpnia do Żywca!

 

Mamy do rozdania po 2 wejściówki na każdy dzień festiwalu. Co zrobić żeby je otrzymać? Wystarczy napisać do nas maila na smaker@firma.interia.pl w tytule wpisując Festwial kwaśnicy. Zasada jest jedna - kto pierwszy ten lepszy!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim to bardzo efektowna i smaczna przekąska, której...

Odsłon: 999

15 min
0
Dodatki bób z boczkiem

Bób posypany boczkiem oraz cebulką to doskonały letni smakołyk. Bób jest źród...

Odsłon: 24

30 min
1
Dania główne Pierogi ruskie

Pyszny pierogi które każdy pokocha .

Odsłon: 31

>60 min
2
30 min
6
60 min
6
Dania główne Ogórki z papryką

Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...

Odsłon: 21599

60 min
33

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

320