IV Festiwal Kuchni Greckiej

Festiwal jest coroczną imprezą która ma na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów tak wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy jak i wśród konsumentów.

Uroczystego otwarcia IV Festiwalu Kuchni Greckiej dokona Ambasador Grecji w Polsce Pan Gabriel Coptsidis wraz z Panią Ambasador Cypru - Kalliopi Avraam.
Podczas konkursu kulinarnego odbędzie się pokaz sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami czyli I Polski Festiwal Carvingu. To wspaniała okazja poznania historii pochodzenia tej sztuki. Niepowtarzalne dzieła, które zaskakują nawet najbardziej wybrednych gości będą robione z Arbuza "Motyw grecki" oraz kompozycja kwiatowa z warzyw.
Zmagania uczestników będą trwały 4 godziny.
Oceniać będzie trzyosobowe jury pod przewodnictwem Mirosława Bobrowskiego.
W I Polskim Festiwalu Carvingu wezmą udział:
Piotr Wasik - Student Biologii na Uniwersytecie Opolskim
Darek Ślusarczyk- Firma cateringowa "Z nami wesele"
Marek Rybacki - Centrum Konferencyjno - Hotelowe Borowina w Konstancinie Jeziornej
Tomasz Szpalek- "Owocowe Dekoracje"
Alan Seenyen -Restauracja "Da Vinci" Szczecin Pomorzany

________________________________________________________________________

Relacja z festiwalu:
Ideą tego Festiwalu nie była reklama Grecji czy zmiana upodobań, lecz ułatwienie dostępu do informacji, wymiana doświadczeń i zachęta do "eksperymentowania" na "polskim stole". Dlatego też wśród sponsorów i wystawców było wiele krajowych jak i międzynarodowych firm które są na rynku i korzystamy z ich usług, propozycji i rozwiązań.
Polskiemu "mielonemu" czy "schaboszczakowi" chętnie potowarzyszy pikantna Peeperoni Macedońska z Fetą, a "gołąbki" z kapustą to nie tylko jedyne smaczne rozwiązanie. Możemy wypróbować Dolmadakia w liściach winogron, a "polską rybę po grecku" zaserwować ze szklaneczką wykwintnego wina pachnącego wakacjami na Santorini?.
I miejsce w IV Festiwalu Kuchni Greckiej zdobył- wygotował sobie Michał Karadżow z Restauracji "Moonsfera" w Warszawie

INTERIA.PL


II miejsce zajął Robert Wojnarowski z Hotelu "Jan III Sobieski" w Warszawie (otrzymał również wyróżnienie Jury Degustacyjnego)

III- Paweł Kalbarczyk z Hotelu "Le Meridien Bristol" w Warszawie


Jeszcze inni zabłysnęli płaskorzeźbami greckich bogów i herosów w arbuzie. Nad całością czuwała firma FRUTTA która zadbała nad idealnymi - soczystymi, świeżymi owocami i warzywami z których zawodnicy tworzyli swoje arcydzieła "Motyw Grecki" w arbuzie i "Kompozycja Kwiatowa" z warzyw.
Zdobywca I-go miejsca Festiwalu, także konkursów "Motyw Grecki" i "Kompozycja Kwiatowa" to Piotr Wasik
Zdobywca II-go miejsca Festiwalu, także konkursów "Motyw Grecki" i "Kompozycja Kwiatowa" to Tomasz Szpalek
Zdobywca III-go miejsca Festiwalu, także konkursów "Kompozycja Kwiatowa" to Alan Seenyen

INTERIA.PL


Nad czystością i wysokim standardem higienicznym stoisk konkursowych czuwał JohnsonDiversey bazując na wieloletnich doświadczeniach w obsłudze klientów z branży hotelarskiej i gastronomicznej. Dzięki temu zawodnicy mogli skoncentrować się tylko na tym co rzeczywiście dotyczy konkursu, czyli przygotowaniu i serwowaniu najsmaczniejszego jedzenia! JohnsonDiversey w trosce o nasze interesy oferuje nam: Program "SafeKitchen" - Bepzieczna Kuchnia
Swoją obecnością i kunsztem zaszczycili Festiwal Honorowi greccy goście.
Pan Gabriel Coptsidis - Ambasador Grecji w Polsce dokonał uroczystego otwarcia a członkowie Kapituły Klubu Szefów Kuchni z Aten gotowali z naszymi Gwiazdami "Chief Chefs Show".

INTERIA.PL





Poza tymi atrakcjami, Krzysztof Drabik - Mistrz Polski Barmanów wystąpił w bardzo efektownym, eleganckim i dynamicznym show.


Firma The Greek Gourmet poczęstowała wszystkich greckimi przekąskami i wyśmienitym winem, choć inne stoiska dały nam możliwość degustacji swoich produktów. Były warzywka, owoce, rybki, prozdrowotne zupki i przyprawy, lody a nawet fontanna z czekoladą a także wiele innych rozwiązań które przydadzą się w naszym codziennym życiu.



IV Festiwal Kuchni Greckiej zakończyła tradycyjnie znakomita Uroczysta Gala, na której wręczono nagrody, nominacje i podziękowania. Gościem konkursu oraz Gali był nowo wybrany vice prezes OSSKiC Jarosław Uściński.
Uwieńczeniem pełnego wrażeń dnia był niepowtarzalny występ Nikosa Rusketos wraz z greckim zespołem Orfeusz i gościnnie zaproszoną grecką piosenkarką Georgiją.
Przy największych przebojach tańczyła i tłukła talerze cała sala. "Młodsze pokolenie" Vafidis potwierdziło gorącą krew płynącą w żyłach wspaniałym pokazem tanecznym Banjiamina.

INTERIA.PL




Niestety tego rodzaju wydarzenia pozostawiają pewien niedosyt. W dobie popularnego już "Światowego Kryzysu" Organizatorzy, współorganizatorzy oraz firmy sponsorujące udowodnili po raz kolejny, że rzetelne przygotowanie, zapał i zaangażowanie mogą zdziałać naprawdę wiele.
Miejmy nadzieję, że nadchodzący V Festiwal Kuchni Greckiej odbędzie się z jeszcze większym rozgłosem.


Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysły na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

3
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4