Gdy wybiła godzina 18:00, w dolnej sali restauracji Trattoria Soprano zaczęli gromadzić się miłośnicy wina. Festiwal otworzył sommelier Pan Lech Andrzejewski, który poprowadził warsztaty dla początkujących degustatorów. Dowiedzieliśmy się m.in. jak prawidłowo otwierać butelkę wina i jak czytać etykiety, by wybrać najlepszy trunek. Prowadzący podczas eventu zdradził nam mnóstwo ciekawostek.
W drugiej części wydarzenia odbył się konkurs dla blogerów winiarskich i degustatorów „Zwinny degustator". Pięcioro uczestników poddanych zostało trzem próbom, które miały sprawdzić ich wiedzę i zdolności. Pierwsza konkurencja polegała na dopasowaniu kieliszka z winem do podanej nazwy trunku. Drugie zadaniem było opisanie w ciekawy sposób wina Rignana Chianti Classico Riserva. Tutaj wyjątkową kreatywnością wykazał się Pan Maciej Piątek.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
W ostatniej konkurencji uczestnicy odpowiadali na pytania jury, w którym zasiadali: Pan Jakub Janicki z portalu winicjatywa.pl, Pan Wojciech Wojtanowski z portalu nasze-wina.pl, Pan Krzysztof Gudowski z portalu kulturawKrakowie.pl oraz Pan Tomasz Fijał reprezentujący portal Wino w Krakowie oraz inicjatywę „Z winem na Ty". To zadanie okazało się nie lada wyzwaniem nawet dla osób z dużym doświadczeniem ;) Po długich obradach jury ogłoszono zwycięzcę. Wygrał Pan Maciej Piątek, autor bloga wtangozwinem.blog.pl, otrzymał on voucher na kolację w restauracji Trattoria Soprano. Każdy uczestnik otrzymał także butelkę włoskiego wina.
Po takiej dawce emocji przyszła kolej na relaks podczas degustacji włoskich win pod okiem sommeliera. Wszyscy mieli okazję przetestować swoją wiedzę w praktyce. Restauracja zaprezentowała 6 różnych rodzajów wina, które dostępne są jedynie w 3 lokalach w Krakowie: Trattorii Soprano, Corleone i Papryczki 5. A były to: Gewürztraminer Santa Margherita Trentino, Pinot Grigio Torresella, Vignaregis Vecchie Terre di Montefili, Istine Chianti Classico, Rignana Chianti Classico Riserva, Chianti Classico Riserva Savignola Paolina. Goście mieli także możliwość skosztowania pysznych włoskich przystawek m.in. wyjątkowych crostini z pastą, przygotowaną według przepisu szefa kuchni (tą przekąską witani będą wszyscy goście restauracji).
Ciekawe rozmowy i wspólne delektowanie się winem trwało jeszcze długo po zakończeniu eventu. Organizatorzy już zapowiedzieli, że takie wydarzenia będą odbywać się w Trattorii Soprano cyklicznie. A od 1 listopada będzie można w restauracji wziąć udział w akcji „Zagraj o wino". Jesteście ciekawi na czym będzie polegać? Wejdźcie na fanpage TrattoriaSoprano!
Źródło: informacja prasowa